Мякоть арбуза должна быть ярко-красной и очень сладкой, а семечки – темные. - Портал Домашний М'якоть кавуна повинна бути яскраво-червоною і дуже солодкою, а насіння - темні.
Зелений, смугастий і смачний: як вибрати зрілий корисний кавун без нітратів.
Друга половина серпня і вересень - найкраща пора року для поєднання особливо приємного з дуже корисним . Дозріли і на кожному кроці продаються кавуни! Не ті, які в дорогі супермаркети привозять з Іспанії і навіть з Бразилії ще на самому початку літа, а наші астраханські, волгоградські, дагестанські і колишні наші середньоазіатські кавуни. Ціни цілком доступні - здоровенний 10-кілограмовий кавун коштує стільки ж, скільки всього один кілограм якої-небудь імпортної сливи!
Кавун дуже смачний, дуже корисний, не дорогий, але ... без «але» ніяк не обійтися. Кавун може попастися незрілий або з домішкою горезвісних нітратів, які майже до нуля зводять достоїнства цього представника сімейства гарбузових. Кавун зовсім не ягода, як вважає багато хто. З цим смугастим плодом пов'язано чимало й інших міфів, про це і поговоримо. І підкажемо городянину, бачив баштан тільки по телевізору, як не помилитися при виборі розкішного десерту.
Як ростуть кавуни
Сік для королів і підданих
Кавун справді не ягода, хоча схожий! Схожий на величезну круглу ягоду з безліччю насіннячок всередині і специфічним наборів цукрів. Але ні, «кавун звичайний» є єдиним видом роду Кавун сімейства Гарбузові. І плід цього виду називається тиквіна, а найближчі його родичі - саме гарбуза.
«Ось що ще зближує кавуни з ягодами. У кавуні цукру представлені в основному фруктозою і глюкозою, а наш традиційний «цукор», по-науковому сахароза, міститься в кавунах в невеликій кількості. Тому кавуни можуть є хворі на діабет - звичайно, в розумних межах. »
Кавун має ще одним, можливо, і найголовнішим своїм корисною властивістю - сік тиквіни має найвищу з доступних продуктів лужність. Більшість овочів, фруктів, ягід і т.д. мають кислу реакцію, деякі мають нейтральну або злегка лужну, але кавун - рекордсмен. Існує такий науковий і об'єктивний критерій - показник кислотності середовища, що позначається латинськими літерами pH (читається піаш). Причому при зміні pH всього на одиницю кислотність змінюється в 10 разів!
«Для прикладу: кислотність нашої звичайної водопровідної води дорівнює близько 5 (наша вода кислуватий). Але чим більше pH, тим менше кислотність. А кислотність кавунового соку - рекордні 9. Віднімаємо 5 з 9, отримуємо 4. Це означає, що наша звичайна вода в 10 тисяч разів (десять в четвертого ступеня) кисліше кавунового соку! Або, що те ж саме - кавун «лужна» водопровідної води в 10 тисяч разів! Рідкісний випадок. »
Тому кавун є відмінним сечогінним засобом і корисний людям, що страждають хворобами печінки і нирок, артритами, атеросклерозом, гіпертонією. Є дані, що кавуновий сік розчиняє навіть уреати (солі сечової кислоти), які викликають «хвороба королів» - подагру. Існує спеціальна процедура очищення організму за допомогою дозованого поїдання кавунової м'якоті протягом декількох днів.
Але найголовніше - кавун дуже смачний! Якщо, звичайно, солодкий, дозрілий і не містить надлишку добрив і пестицидів, які люблять використовувати недобросовісні баштанники для прискорення його дозрівання. Точніше навіть не для дозрівання, а для розбухання тиквіни до максимального розміру і ваги, тобто для більшого прибутку. Найнебезпечнішими в кавуні вважаються нітрати.
Сік «тиквіни» має найвищу з доступних продуктів лужність. Більшість овочів, фруктів, ягід і т.д. мають кислу реакцію, деякі мають нейтральну або злегка лужну, але кавун - рекордсмен.
Шкідливий добриво
«Нітрати - це солі азотної кислоти, відомі всім як селітри. Селітра буває натрієва, раніше називалася чилійської, тому що величезні поклади селітри перебували в Чилі. Буває калієва селітра, а найвідоміша і популярна - амонієва селітра. Популярність аммониевой селітри пояснюється не лише її чудовими «угноювального» якостями. »
На жаль, через легкодоступною аміачної селітри можна виготовити ефективну вибухівку, але ми зараз тільки про кавуни.
Нітрати в рослинах і їх плодах є завжди, «самі по собі», але в незначних і безпечних кількостях . Але щоб виростити нову тиквіну, необхідно, і тут нікуди не дітися, вносити в грунт значну кількість добрив, у тому числі нітратів. Якщо перебрати - в гонитві за прибутками, або, того гірше, шпріцевать зростаючий арбузик розчином селітри, то в тиквіна цих речовин буде занадто багато і навіть небезпечно багато. Більше інших такими махінаціями займаються китайці, які орендують в Росії землю для вирощування овочів і кавунів. Хоча й наші рідні громадяни не упускають можливості насолити нам нітратами.
«Кавун звичайний» є єдиним видом роду Кавун сімейства Гарбузові. І плід цього виду називається тиквіна, а найближчі його родичі - саме гарбуза.
Нітрати небезпечні через те, що - вибачте, трохи нескладної хімії - в нашому травному тракті вони перетворюються в нітрити (зверніть увагу на другу «і»). А ці нітрити перетворюють гемоглобін крові в метгемоглобін, який не виконує найважливішу функцію гемоглобіну, тобто не забезпечують організм киснем. У людини з'являються симптоми кисневого голодування. А саме: нудота, потім блювота і діарея. Збільшується і ущільнюється печінка, причому з хворобливими проявами.
«Слабшає пульс, знижується артеріальний тиск, частішає дихання, болить голова, шумить у вухах, при важкій формі отруєння людина втрачає свідомість. Втім, це тільки якщо нітратів було аж надто багато, а частіше отруєння проявляється лише поносом і станом апатії. »
На щастя, за останні роки випадків серйозних отруєнь кавунами практично не спостерігалося. Але середньої і малої тяжкості були. Знизити вміст селітри в кавуні шляхом вимочування м'якоті у воді не можна, це очевидно (у разі капустини - можна). Тому дуже важливо правильно вибирати кавун з тієї купи, що знаходиться на найближчій до вас вулиці чи на ринку.
Вибираємо на смак, на колір і на тріск
arbuz.jpg Перше правило - кавун повинен бути дозрілим. Однак їстівна м'якоть кавуна захищена щільною, міцною і абсолютно непрозорою кіркою. По виду і кольору м'якоті зрілість кавуна раніше визначали, роблячи в ньому трикутний виріз і демонструючи покупцеві вирізаний шматок. Однак зараз це заборонено, і правильно - кірка може бути брудною, ніж у продавця теж брудний, про руки і говорити нічого. Доводиться використовувати інші методи.
Зазвичай вважається, що при постукуванні по стиглий кавун він повинен видавати такий собі дзвінкий звук. Так, так часто буває. На жаль, буває і навпаки! Так що цей відомий «народний» метод використовувати марно. Не дуже ефективно і роздивляння хвостика, який повинен бути сухим у стиглого кавуна. Так, це обов'язково, але кавун міг дозрівати і не на баштані, і тоді його хвостик теж буде сухенький, але кавун - неякісним.
«Зате інший традиційний спосіб визначення стиглості надійний: стисніть кавун руками - стиглий повинен видавати тріск. Крім того, на боці повинно бути пляма від довгого (необхідно довгого!) Лежання на землі, бажано жовтого кольору. »
Жінки можуть протестувати якість кавуна своїми красивими нігтиками - якщо подряпати кірку, зі стиглого кавуна легко знімається тонка шкірка.
У кавуні цукру представлені в основному фруктозою і глюкозою, а наш традиційний «цукор», по-науковому сахароза, міститься в кавунах в невеликій кількості.
«На жаль, стиглість кавуна є необхідною умовою відсутності нітратів, але зовсім недостатнім. Звичайно, розрізавши тиквіну, для перевірки можна використовувати індикаторну паперову смужку або нітрат-тестер, але він не дешевий. Хоча якщо мова йде про здоров'я дитини, то витратитися варто. »
На смак визначити вміст нітратів неможливо, гострий присмак селітри проявляється тільки при її дуже високій концентрації, якої в кавунах все ж не буває. Зате дуже добре помітний колір м'якоті і вид насіння. Так от, якщо ваш кавун був правильно обраний, тобто дозрів, колір м'якоті яскраво-червоний, але на смак кавун не надто солодкий і насіннячка світлі - це дуже підозріло! По-хорошому м'якоть повинна бути яскраво-червоною і дуже солодкою, а насіння темні. Ось тоді надлишку нітратів швидше за все немає. Вітаю, ви перемогли, їжте на здоров'я - в самому буквальному сенсі цього слова.
Японські кавуни кубічної форми
Трохи не забув. Японці «вивели» кавуни майже кубічної форми - це екзотично і зручно для транспортування. Насправді ніякої селекції не було, просто новонароджений арбузик поміщають в кубічну клітку, де він і виростає в куб з округлими вершинами. Ніяких переваг в сенсі смаку і корисності у таких кавунів немає, а в сенсі пускання пилу в очі - дуже багато, тому що за такий кавун в супермаркеті вимагають шалені гроші.
Зелений, смугастий і смачний: як вибрати зрілий корисний кавун без нітратів.
Друга половина серпня і вересень - найкраща пора року для поєднання особливо приємного з дуже корисним . Дозріли і на кожному кроці продаються кавуни! Не ті, які в дорогі супермаркети привозять з Іспанії і навіть з Бразилії ще на самому початку літа, а наші астраханські, волгоградські, дагестанські і колишні наші середньоазіатські кавуни. Ціни цілком доступні - здоровенний 10-кілограмовий кавун коштує стільки ж, скільки всього один кілограм якої-небудь імпортної сливи!
Кавун дуже смачний, дуже корисний, не дорогий, але ... без «але» ніяк не обійтися. Кавун може попастися незрілий або з домішкою горезвісних нітратів, які майже до нуля зводять достоїнства цього представника сімейства гарбузових. Кавун зовсім не ягода, як вважає багато хто. З цим смугастим плодом пов'язано чимало й інших міфів, про це і поговоримо. І підкажемо городянину, бачив баштан тільки по телевізору, як не помилитися при виборі розкішного десерту.
Як ростуть кавуни
Сік для королів і підданих
Кавун справді не ягода, хоча схожий! Схожий на величезну круглу ягоду з безліччю насіннячок всередині і специфічним наборів цукрів. Але ні, «кавун звичайний» є єдиним видом роду Кавун сімейства Гарбузові. І плід цього виду називається тиквіна, а найближчі його родичі - саме гарбуза.
«Ось що ще зближує кавуни з ягодами. У кавуні цукру представлені в основному фруктозою і глюкозою, а наш традиційний «цукор», по-науковому сахароза, міститься в кавунах в невеликій кількості. Тому кавуни можуть є хворі на діабет - звичайно, в розумних межах. »
Кавун має ще одним, можливо, і найголовнішим своїм корисною властивістю - сік тиквіни має найвищу з доступних продуктів лужність. Більшість овочів, фруктів, ягід і т.д. мають кислу реакцію, деякі мають нейтральну або злегка лужну, але кавун - рекордсмен. Існує такий науковий і об'єктивний критерій - показник кислотності середовища, що позначається латинськими літерами pH (читається піаш). Причому при зміні pH всього на одиницю кислотність змінюється в 10 разів!
«Для прикладу: кислотність нашої звичайної водопровідної води дорівнює близько 5 (наша вода кислуватий). Але чим більше pH, тим менше кислотність. А кислотність кавунового соку - рекордні 9. Віднімаємо 5 з 9, отримуємо 4. Це означає, що наша звичайна вода в 10 тисяч разів (десять в четвертого ступеня) кисліше кавунового соку! Або, що те ж саме - кавун «лужна» водопровідної води в 10 тисяч разів! Рідкісний випадок. »
Тому кавун є відмінним сечогінним засобом і корисний людям, що страждають хворобами печінки і нирок, артритами, атеросклерозом, гіпертонією. Є дані, що кавуновий сік розчиняє навіть уреати (солі сечової кислоти), які викликають «хвороба королів» - подагру. Існує спеціальна процедура очищення організму за допомогою дозованого поїдання кавунової м'якоті протягом декількох днів.
Але найголовніше - кавун дуже смачний! Якщо, звичайно, солодкий, дозрілий і не містить надлишку добрив і пестицидів, які люблять використовувати недобросовісні баштанники для прискорення його дозрівання. Точніше навіть не для дозрівання, а для розбухання тиквіни до максимального розміру і ваги, тобто для більшого прибутку. Найнебезпечнішими в кавуні вважаються нітрати.
Сік «тиквіни» має найвищу з доступних продуктів лужність. Більшість овочів, фруктів, ягід і т.д. мають кислу реакцію, деякі мають нейтральну або злегка лужну, але кавун - рекордсмен.
Шкідливий добриво
«Нітрати - це солі азотної кислоти, відомі всім як селітри. Селітра буває натрієва, раніше називалася чилійської, тому що величезні поклади селітри перебували в Чилі. Буває калієва селітра, а найвідоміша і популярна - амонієва селітра. Популярність аммониевой селітри пояснюється не лише її чудовими «угноювального» якостями. »
На жаль, через легкодоступною аміачної селітри можна виготовити ефективну вибухівку, але ми зараз тільки про кавуни.
Нітрати в рослинах і їх плодах є завжди, «самі по собі», але в незначних і безпечних кількостях . Але щоб виростити нову тиквіну, необхідно, і тут нікуди не дітися, вносити в грунт значну кількість добрив, у тому числі нітратів. Якщо перебрати - в гонитві за прибутками, або, того гірше, шпріцевать зростаючий арбузик розчином селітри, то в тиквіна цих речовин буде занадто багато і навіть небезпечно багато. Більше інших такими махінаціями займаються китайці, які орендують в Росії землю для вирощування овочів і кавунів. Хоча й наші рідні громадяни не упускають можливості насолити нам нітратами.
«Кавун звичайний» є єдиним видом роду Кавун сімейства Гарбузові. І плід цього виду називається тиквіна, а найближчі його родичі - саме гарбуза.
Нітрати небезпечні через те, що - вибачте, трохи нескладної хімії - в нашому травному тракті вони перетворюються в нітрити (зверніть увагу на другу «і»). А ці нітрити перетворюють гемоглобін крові в метгемоглобін, який не виконує найважливішу функцію гемоглобіну, тобто не забезпечують організм киснем. У людини з'являються симптоми кисневого голодування. А саме: нудота, потім блювота і діарея. Збільшується і ущільнюється печінка, причому з хворобливими проявами.
«Слабшає пульс, знижується артеріальний тиск, частішає дихання, болить голова, шумить у вухах, при важкій формі отруєння людина втрачає свідомість. Втім, це тільки якщо нітратів було аж надто багато, а частіше отруєння проявляється лише поносом і станом апатії. »
На щастя, за останні роки випадків серйозних отруєнь кавунами практично не спостерігалося. Але середньої і малої тяжкості були. Знизити вміст селітри в кавуні шляхом вимочування м'якоті у воді не можна, це очевидно (у разі капустини - можна). Тому дуже важливо правильно вибирати кавун з тієї купи, що знаходиться на найближчій до вас вулиці чи на ринку.
Вибираємо на смак, на колір і на тріск
arbuz.jpg Перше правило - кавун повинен бути дозрілим. Однак їстівна м'якоть кавуна захищена щільною, міцною і абсолютно непрозорою кіркою. По виду і кольору м'якоті зрілість кавуна раніше визначали, роблячи в ньому трикутний виріз і демонструючи покупцеві вирізаний шматок. Однак зараз це заборонено, і правильно - кірка може бути брудною, ніж у продавця теж брудний, про руки і говорити нічого. Доводиться використовувати інші методи.
Зазвичай вважається, що при постукуванні по стиглий кавун він повинен видавати такий собі дзвінкий звук. Так, так часто буває. На жаль, буває і навпаки! Так що цей відомий «народний» метод використовувати марно. Не дуже ефективно і роздивляння хвостика, який повинен бути сухим у стиглого кавуна. Так, це обов'язково, але кавун міг дозрівати і не на баштані, і тоді його хвостик теж буде сухенький, але кавун - неякісним.
«Зате інший традиційний спосіб визначення стиглості надійний: стисніть кавун руками - стиглий повинен видавати тріск. Крім того, на боці повинно бути пляма від довгого (необхідно довгого!) Лежання на землі, бажано жовтого кольору. »
Жінки можуть протестувати якість кавуна своїми красивими нігтиками - якщо подряпати кірку, зі стиглого кавуна легко знімається тонка шкірка.
У кавуні цукру представлені в основному фруктозою і глюкозою, а наш традиційний «цукор», по-науковому сахароза, міститься в кавунах в невеликій кількості.
«На жаль, стиглість кавуна є необхідною умовою відсутності нітратів, але зовсім недостатнім. Звичайно, розрізавши тиквіну, для перевірки можна використовувати індикаторну паперову смужку або нітрат-тестер, але він не дешевий. Хоча якщо мова йде про здоров'я дитини, то витратитися варто. »
На смак визначити вміст нітратів неможливо, гострий присмак селітри проявляється тільки при її дуже високій концентрації, якої в кавунах все ж не буває. Зате дуже добре помітний колір м'якоті і вид насіння. Так от, якщо ваш кавун був правильно обраний, тобто дозрів, колір м'якоті яскраво-червоний, але на смак кавун не надто солодкий і насіннячка світлі - це дуже підозріло! По-хорошому м'якоть повинна бути яскраво-червоною і дуже солодкою, а насіння темні. Ось тоді надлишку нітратів швидше за все немає. Вітаю, ви перемогли, їжте на здоров'я - в самому буквальному сенсі цього слова.
Японські кавуни кубічної форми
Трохи не забув. Японці «вивели» кавуни майже кубічної форми - це екзотично і зручно для транспортування. Насправді ніякої селекції не було, просто новонароджений арбузик поміщають в кубічну клітку, де він і виростає в куб з округлими вершинами. Ніяких переваг в сенсі смаку і корисності у таких кавунів немає, а в сенсі пускання пилу в очі - дуже багато, тому що за такий кавун в супермаркеті вимагають шалені гроші.
No comments:
Post a Comment