Saturday, March 21, 2015

Як вибрати кавун?

Мякоть арбуза должна быть ярко-красной и очень сладкой, а семечки – темные. - Портал Домашний М'якоть кавуна повинна бути яскраво-червоною і дуже солодкою, а насіння - темні.
Зелений, смугастий і смачний: як вибрати зрілий корисний кавун без нітратів.

Друга половина серпня і вересень - найкраща пора року для поєднання особливо приємного з дуже корисним . Дозріли і на кожному кроці продаються кавуни! Не ті, які в дорогі супермаркети привозять з Іспанії і навіть з Бразилії ще на самому початку літа, а наші астраханські, волгоградські, дагестанські і колишні наші середньоазіатські кавуни. Ціни цілком доступні - здоровенний 10-кілограмовий кавун коштує стільки ж, скільки всього один кілограм якої-небудь імпортної сливи!

Кавун дуже смачний, дуже корисний, не дорогий, але ... без «але» ніяк не обійтися. Кавун може попастися незрілий або з домішкою горезвісних нітратів, які майже до нуля зводять достоїнства цього представника сімейства гарбузових. Кавун зовсім не ягода, як вважає багато хто. З цим смугастим плодом пов'язано чимало й інших міфів, про це і поговоримо. І підкажемо городянину, бачив баштан тільки по телевізору, як не помилитися при виборі розкішного десерту.

Як ростуть кавуни

Сік для королів і підданих

Кавун справді не ягода, хоча схожий! Схожий на величезну круглу ягоду з безліччю насіннячок всередині і специфічним наборів цукрів. Але ні, «кавун звичайний» є єдиним видом роду Кавун сімейства Гарбузові. І плід цього виду називається тиквіна, а найближчі його родичі - саме гарбуза.

    «Ось що ще зближує кавуни з ягодами. У кавуні цукру представлені в основному фруктозою і глюкозою, а наш традиційний «цукор», по-науковому сахароза, міститься в кавунах в невеликій кількості. Тому кавуни можуть є хворі на діабет - звичайно, в розумних межах. »

Кавун має ще одним, можливо, і найголовнішим своїм корисною властивістю - сік тиквіни має найвищу з доступних продуктів лужність. Більшість овочів, фруктів, ягід і т.д. мають кислу реакцію, деякі мають нейтральну або злегка лужну, але кавун - рекордсмен. Існує такий науковий і об'єктивний критерій - показник кислотності середовища, що позначається латинськими літерами pH (читається піаш). Причому при зміні pH всього на одиницю кислотність змінюється в 10 разів!

    «Для прикладу: кислотність нашої звичайної водопровідної води дорівнює близько 5 (наша вода кислуватий). Але чим більше pH, тим менше кислотність. А кислотність кавунового соку - рекордні 9. Віднімаємо 5 з 9, отримуємо 4. Це означає, що наша звичайна вода в 10 тисяч разів (десять в четвертого ступеня) кисліше кавунового соку! Або, що те ж саме - кавун «лужна» водопровідної води в 10 тисяч разів! Рідкісний випадок. »

Тому кавун є відмінним сечогінним засобом і корисний людям, що страждають хворобами печінки і нирок, артритами, атеросклерозом, гіпертонією. Є дані, що кавуновий сік розчиняє навіть уреати (солі сечової кислоти), які викликають «хвороба королів» - подагру. Існує спеціальна процедура очищення організму за допомогою дозованого поїдання кавунової м'якоті протягом декількох днів.

Але найголовніше - кавун дуже смачний! Якщо, звичайно, солодкий, дозрілий і не містить надлишку добрив і пестицидів, які люблять використовувати недобросовісні баштанники для прискорення його дозрівання. Точніше навіть не для дозрівання, а для розбухання тиквіни до максимального розміру і ваги, тобто для більшого прибутку. Найнебезпечнішими в кавуні вважаються нітрати.

Сік «тиквіни» має найвищу з доступних продуктів лужність. Більшість овочів, фруктів, ягід і т.д. мають кислу реакцію, деякі мають нейтральну або злегка лужну, але кавун - рекордсмен.

Шкідливий добриво

    «Нітрати - це солі азотної кислоти, відомі всім як селітри. Селітра буває натрієва, раніше називалася чилійської, тому що величезні поклади селітри перебували в Чилі. Буває калієва селітра, а найвідоміша і популярна - амонієва селітра. Популярність аммониевой селітри пояснюється не лише її чудовими «угноювального» якостями. »

На жаль, через легкодоступною аміачної селітри можна виготовити ефективну вибухівку, але ми зараз тільки про кавуни.

Нітрати в рослинах і їх плодах є завжди, «самі по собі», але в незначних і безпечних кількостях . Але щоб виростити нову тиквіну, необхідно, і тут нікуди не дітися, вносити в грунт значну кількість добрив, у тому числі нітратів. Якщо перебрати - в гонитві за прибутками, або, того гірше, шпріцевать зростаючий арбузик розчином селітри, то в тиквіна цих речовин буде занадто багато і навіть небезпечно багато. Більше інших такими махінаціями займаються китайці, які орендують в Росії землю для вирощування овочів і кавунів. Хоча й наші рідні громадяни не упускають можливості насолити нам нітратами.

«Кавун звичайний» є єдиним видом роду Кавун сімейства Гарбузові. І плід цього виду називається тиквіна, а найближчі його родичі - саме гарбуза.

Нітрати небезпечні через те, що - вибачте, трохи нескладної хімії - в нашому травному тракті вони перетворюються в нітрити (зверніть увагу на другу «і»). А ці нітрити перетворюють гемоглобін крові в метгемоглобін, який не виконує найважливішу функцію гемоглобіну, тобто не забезпечують організм киснем. У людини з'являються симптоми кисневого голодування. А саме: нудота, потім блювота і діарея. Збільшується і ущільнюється печінка, причому з хворобливими проявами.

    «Слабшає пульс, знижується артеріальний тиск, частішає дихання, болить голова, шумить у вухах, при важкій формі отруєння людина втрачає свідомість. Втім, це тільки якщо нітратів було аж надто багато, а частіше отруєння проявляється лише поносом і станом апатії. »

На щастя, за останні роки випадків серйозних отруєнь кавунами практично не спостерігалося. Але середньої і малої тяжкості були. Знизити вміст селітри в кавуні шляхом вимочування м'якоті у воді не можна, це очевидно (у разі капустини - можна). Тому дуже важливо правильно вибирати кавун з тієї купи, що знаходиться на найближчій до вас вулиці чи на ринку.
Вибираємо на смак, на колір і на тріск

arbuz.jpg Перше правило - кавун повинен бути дозрілим. Однак їстівна м'якоть кавуна захищена щільною, міцною і абсолютно непрозорою кіркою. По виду і кольору м'якоті зрілість кавуна раніше визначали, роблячи в ньому трикутний виріз і демонструючи покупцеві вирізаний шматок. Однак зараз це заборонено, і правильно - кірка може бути брудною, ніж у продавця теж брудний, про руки і говорити нічого. Доводиться використовувати інші методи.

Зазвичай вважається, що при постукуванні по стиглий кавун він повинен видавати такий собі дзвінкий звук. Так, так часто буває. На жаль, буває і навпаки! Так що цей відомий «народний» метод використовувати марно. Не дуже ефективно і роздивляння хвостика, який повинен бути сухим у стиглого кавуна. Так, це обов'язково, але кавун міг дозрівати і не на баштані, і тоді його хвостик теж буде сухенький, але кавун - неякісним.

    «Зате інший традиційний спосіб визначення стиглості надійний: стисніть кавун руками - стиглий повинен видавати тріск. Крім того, на боці повинно бути пляма від довгого (необхідно довгого!) Лежання на землі, бажано жовтого кольору. »

Жінки можуть протестувати якість кавуна своїми красивими нігтиками - якщо подряпати кірку, зі стиглого кавуна легко знімається тонка шкірка.

У кавуні цукру представлені в основному фруктозою і глюкозою, а наш традиційний «цукор», по-науковому сахароза, міститься в кавунах в невеликій кількості.

    «На жаль, стиглість кавуна є необхідною умовою відсутності нітратів, але зовсім недостатнім. Звичайно, розрізавши тиквіну, для перевірки можна використовувати індикаторну паперову смужку або нітрат-тестер, але він не дешевий. Хоча якщо мова йде про здоров'я дитини, то витратитися варто. »

На смак визначити вміст нітратів неможливо, гострий присмак селітри проявляється тільки при її дуже високій концентрації, якої в кавунах все ж не буває. Зате дуже добре помітний колір м'якоті і вид насіння. Так от, якщо ваш кавун був правильно обраний, тобто дозрів, колір м'якоті яскраво-червоний, але на смак кавун не надто солодкий і насіннячка світлі - це дуже підозріло! По-хорошому м'якоть повинна бути яскраво-червоною і дуже солодкою, а насіння темні. Ось тоді надлишку нітратів швидше за все немає. Вітаю, ви перемогли, їжте на здоров'я - в самому буквальному сенсі цього слова.

Японські кавуни кубічної форми

Трохи не забув. Японці «вивели» кавуни майже кубічної форми - це екзотично і зручно для транспортування. Насправді ніякої селекції не було, просто новонароджений арбузик поміщають в кубічну клітку, де він і виростає в куб з округлими вершинами. Ніяких переваг в сенсі смаку і корисності у таких кавунів немає, а в сенсі пускання пилу в очі - дуже багато, тому що за такий кавун в супермаркеті вимагають шалені гроші.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини xn--80aaaah2bldcza7amo.xn--p1ai xn--28-jlch0bvgl.xn--p1ai xn--80a5adah.xn--p1ai xn--80ahdfkvhhdjlu5a.xn--p1ai xn--80aaehcdett5alvfjj.xn--p1ai xn--80ad4bgh.xn--p1ai xn--80adigqsgsh.xn--p1ai xn--80aawhqbfqik.xn--p1ai xn--b1aaddbce5cpgaxer3e.xn--p1ai xn--80auaijj.xn--p1ai