Серед безлічі сучасних дієт великою популярністю користуються так звані «безвуглеводних» дієти, результати яких вражають.
Вважається, що якщо різко скоротити вживання різних солодощів, схуднення не змусить себе чекати, і ось він - плоский животик, підтягнута фігурка, захоплені погляди чоловіків на пляжі! Але, якщо це так просто, чому вага йде, а потім повертається знову?
Все вірно - правильне білкове харчування спочатку дає помітний і швидкий ефект. Навесні, сідаючи на «пляжну» дієту і зменшуючи кількість вуглеводів, ми починаємо налягати на їжу, багату білками - м'ясо, птицю і рибу - і скидаємо вагу вже в перші дні. У «чорний список» нашого раціону відправляються хліб та випічка, каші, фрукти, солодощі і цукор.
А потім, чомусь, разом з йдуть кілограмами нас починає переслідувати млявість, слабкість, запаморочення, проблеми з травленням, депресія, і, звичайно, постійне бажання з'їсти шматочок шоколадки або торта.
І вже нічого навколо не радує.
Що робити? У першу чергу - перестаньте боятися вуглеводів! Коли ви навчитеся їх розрізняти і правильно вживати, вам більше не доведеться мучити себе безглуздими обмеженнями. Але про все по порядку!
Які вуглеводи корисні, а які ні?
Вуглеводи бувають прості і складні. Утримуються вони в більшості наших повсякденних продуктів.
Прості вуглеводи називаються так тому, що мають просту хімічну структуру, і організм швидко їх засвоює. Дуже багато простих вуглеводів в цукерках, тортах, десертах, шоколаді, солодких напоях, білому хлібі і булочках, соках і фруктах. Ці продукти моментально втамовують голод, але, на жаль, на дуже короткий час. Вже через півгодини після чашки чаю, випитого вприкуску з шоколадкою, ми починаємо думати, чим би ще перекусити. Ось так ми непомітно і переїдаємо.
Складні вуглеводи, навпаки, засвоюються довше. Страви, в яких багато складних вуглеводів, насичують організм повільно, але на тривалий час. Після тарілки ранкової каші або корисного бутерброда (наприклад, з цільнозернового хліба, бринзи і зелені) ми навіть фізично відчуваємо приплив енергії. Містяться ці корисні речовини в крупах, злаках, овочах, макаронах, бобових, горіхах, фруктах і сухофруктах.
Саме складні, або корисні вуглеводи є основою для активної життєдіяльності. Якраз їх можна і потрібно вживати.
Важливо запам'ятати, що складні вуглеводи теж діляться на два типи: крохмаль і клітковина.
У яких продуктах їх знайти?
Крохмаль міститься в основному в макаронах і рисі (55-70%), бобових (40-45%), різних видах хліба (30-40%) і картоплі (16%).
Клітковину шукайте в зелені і свіжих овочах (капусті, моркві, гарбузі, картоплі, шпинаті, спаржі, брокколі).
Ще клітковина є у фруктах і сухофруктах, злакових (пшениця, рис, гречана крупа, борошно грубого помелу, макарони з твердих сортів пшениці, хліб з цілісного зерна), бобових (квасоля, зелений горошок, нут), спаржі, ягодах (агрус, чорниця , смородина), горіхах і насінні (волоські горіхи, мигдаль, фісташки, насіння соняшнику та гарбуза) і морських водоростях.
Як правильно вживати вуглеводи? 5 простих правил
1. Складних вуглеводів має бути близько 40-50% від вашого раціону
Чому? Вуглеводи для нашого організму - таке ж паливо, як вугілля для паровоза. Якщо підкидати вугілля в топку регулярно, наш паровоз рухається упевнено, не зменшуючи хід. Коли вугілля закінчується, паровоз знижує швидкість. Якщо в погаслий топку ми закинемо пару відер вугілля, машиністу знадобиться дуже багато часу і сил, щоб знову роздмухати вогонь і набрати швидкість.
Те ж відбувається і з нашим організмом. Поки ми регулярно поставляємо йому вуглеводи, він працює без капризів, і обмін речовин відбувається в нормальному режимі. Варто нам створити для нього невеликий стрес, припинивши споживати вуглеводи, - негайно розумний організм з радістю почне запасатися «про запас», збільшуючи обсяг жирових складочок на талії. При цьому сповільнюється обмін речовин: поспішати не можна, потрібно берегти сили! Інстинкт самозбереження закладений в нас природою з самого народження.
2. обмежувати вживання продуктів, в яких багато крохмалю
Для збереження балансу в організмі нам достатньо всього однієї помірної порції макаронів, рису або картоплі, трьох-чотирьох шматочків хліба на день. Якщо на сніданок була каша, значить, на обід їмо суп або борщ, м'ясні страви. Якщо на сніданок ми з'їли сир з фруктами і бутерброд, значить, на обід можна поласувати макаронами та овочами.
Чому так? Вся справа в молекулах крохмалю. Вони не перетравлюються в організмі, а тільки набухають, вбираючи в себе вологу і утворюючи в травному тракті свого роду клейстер. Якщо вживати багато продуктів, що містять крохмаль, то порушується робота всієї травної системи, при цьому змінюється обмін речовин, зайві кілограми починають буквально «прилипати»: організм не працює, як належить.
А що, якщо я хочу і кашу з ранку, і картопельку із зеленню на обід? Якщо ви взяли за правило щоранку з'їдати порцію вівсяної каші, то в обідню перерву сміливо можете побалувати себе макаронами або смачним картопляним пюре. Вівсяна каша - наша паличка-виручалочка, яка змушує організм працювати як годинник.
3. Ніякого крохмалю на вечерю!
Для вечірньої трапези крохмаль - занадто важка їжа. А вночі наш травний тракт повинен відпочивати, як і весь організм.
Як мені бути? Для вечері підійдуть страви з нежирної риби, пісного м'яса і багатих на клітковину овочів. Клітковина, до речі:
• проводить «генеральне прибирання» всього нашого організму. Омертвілі клітини, токсини і шлаки - клітковина, як двірник, «вимітає» все непотрібне;
• дуже добре вбирає вологу і виводить зайву воду - це особливо актуально для людей, які страждають набряками;
• зменшує калорійність їжі. Засвоєння вуглеводів сповільнюється, в результаті сповільнюється і всмоктування цукру в кишечнику. Відчуття голоду не настає значно довше;
• підтримує природну мікрофлору в кишечнику, що благотворно впливає на стан волосся і шкіри;
• недолік клітковини в нашому раціоні може стати причиною різних захворювань. Ожиріння, цукровий діабет, жовчнокам'яна хвороба - тільки деякі з них.
4. Крохмаль погано поєднується з іншими продуктами
Картопля не рекомендується вживати з м'ясом, рибою, морепродуктами і хлібом. Також з хлібом не варто їсти кашу або макарони. Дуже важке для організму поєднання бобових (соя, квасоля, сочевиця, горох) і крохмалю.
А з чим добре поєднується крохмаль? Найкраще з овочевими салатами, сирими овочами, в яких багато клітковини.
До рису відмінним доповненням буде салат зі свіжих огірків. До страв з картоплі, крупи чи макаронів відмінно підійде зелень, свіжі, тушковані або приготовані на грилі овочі. Добре поєднуються між собою так звані крохмалисті овочі - це гарбуз, буряк, картопля, морква, корінь селери і петрушки.
5. Продукти, що містять крохмаль, в сирому вигляді засвоюються швидше і краще, ніж пройшли термічну обробку
Зі свіжого буряка і моркви можна робити смачні салати з додаванням зелені. Інші крохмалисті овочі, які ми не звикли їсти в сирому вигляді - наприклад, картопля або гарбуз - потрібно піддавати правильної тепловій обробці: відварювати на пару або запікати в духовці мінімальну кількість часу. Каші краще не розварювати, а намагатися приготувати їх більш розсипчастими. Дуже корисний картопляний сік - він допомагає очистити і вивести з організму зайву рідину.
І як же їсти сиру гарбуз? Приготуйте дуже простий і смачний салат! Він прекрасно підійде для вечері або допоможе вгамувати голод в другій половині дня.
ІДЕАЛЬНИЙ ДІЄТИЧНИЙ САЛАТ
Треба:
100 г сирого гарбуза
100 г сирої моркви
100 г яблука
30 г ядер волоського горіха
1 ч.л. насіння білої гірчиці
1 ч.л. оливкової олії
0,5 ч.л. бальзамічного або яблучного оцту
Як готувати:
1. Гарбуз і моркву очистити і натерти на тертці.
2. Яблуко очистити і нарізати соломкою або кубиками.
3. Ядра волоського горіха дрібно порубати ножем.
4. З'єднати оливкове масло і оцет.
5. Змішати основні інгредієнти і заправити салат сумішшю оцту і масла.
6. Викласти на тарілку сервіровки і посипати зверху зернами гірчиці.
Салат обов'язково потрібно заправити олією. Вітамін А, що міститься в моркві та гарбузі, - жиророзчинний, і засвоюється в нашому організмі тільки при наявності жирів у страві. А ось солити такий салат не рекомендується. Прекрасний смак йому надають суміш оцту і оливкового масла.
Беріть краще від природи, будьте красиві і енергійні!
Вважається, що якщо різко скоротити вживання різних солодощів, схуднення не змусить себе чекати, і ось він - плоский животик, підтягнута фігурка, захоплені погляди чоловіків на пляжі! Але, якщо це так просто, чому вага йде, а потім повертається знову?
Все вірно - правильне білкове харчування спочатку дає помітний і швидкий ефект. Навесні, сідаючи на «пляжну» дієту і зменшуючи кількість вуглеводів, ми починаємо налягати на їжу, багату білками - м'ясо, птицю і рибу - і скидаємо вагу вже в перші дні. У «чорний список» нашого раціону відправляються хліб та випічка, каші, фрукти, солодощі і цукор.
А потім, чомусь, разом з йдуть кілограмами нас починає переслідувати млявість, слабкість, запаморочення, проблеми з травленням, депресія, і, звичайно, постійне бажання з'їсти шматочок шоколадки або торта.
І вже нічого навколо не радує.
Що робити? У першу чергу - перестаньте боятися вуглеводів! Коли ви навчитеся їх розрізняти і правильно вживати, вам більше не доведеться мучити себе безглуздими обмеженнями. Але про все по порядку!
Які вуглеводи корисні, а які ні?
Вуглеводи бувають прості і складні. Утримуються вони в більшості наших повсякденних продуктів.
Прості вуглеводи називаються так тому, що мають просту хімічну структуру, і організм швидко їх засвоює. Дуже багато простих вуглеводів в цукерках, тортах, десертах, шоколаді, солодких напоях, білому хлібі і булочках, соках і фруктах. Ці продукти моментально втамовують голод, але, на жаль, на дуже короткий час. Вже через півгодини після чашки чаю, випитого вприкуску з шоколадкою, ми починаємо думати, чим би ще перекусити. Ось так ми непомітно і переїдаємо.
Складні вуглеводи, навпаки, засвоюються довше. Страви, в яких багато складних вуглеводів, насичують організм повільно, але на тривалий час. Після тарілки ранкової каші або корисного бутерброда (наприклад, з цільнозернового хліба, бринзи і зелені) ми навіть фізично відчуваємо приплив енергії. Містяться ці корисні речовини в крупах, злаках, овочах, макаронах, бобових, горіхах, фруктах і сухофруктах.
Саме складні, або корисні вуглеводи є основою для активної життєдіяльності. Якраз їх можна і потрібно вживати.
Важливо запам'ятати, що складні вуглеводи теж діляться на два типи: крохмаль і клітковина.
У яких продуктах їх знайти?
Крохмаль міститься в основному в макаронах і рисі (55-70%), бобових (40-45%), різних видах хліба (30-40%) і картоплі (16%).
Клітковину шукайте в зелені і свіжих овочах (капусті, моркві, гарбузі, картоплі, шпинаті, спаржі, брокколі).
Ще клітковина є у фруктах і сухофруктах, злакових (пшениця, рис, гречана крупа, борошно грубого помелу, макарони з твердих сортів пшениці, хліб з цілісного зерна), бобових (квасоля, зелений горошок, нут), спаржі, ягодах (агрус, чорниця , смородина), горіхах і насінні (волоські горіхи, мигдаль, фісташки, насіння соняшнику та гарбуза) і морських водоростях.
Як правильно вживати вуглеводи? 5 простих правил
1. Складних вуглеводів має бути близько 40-50% від вашого раціону
Чому? Вуглеводи для нашого організму - таке ж паливо, як вугілля для паровоза. Якщо підкидати вугілля в топку регулярно, наш паровоз рухається упевнено, не зменшуючи хід. Коли вугілля закінчується, паровоз знижує швидкість. Якщо в погаслий топку ми закинемо пару відер вугілля, машиністу знадобиться дуже багато часу і сил, щоб знову роздмухати вогонь і набрати швидкість.
Те ж відбувається і з нашим організмом. Поки ми регулярно поставляємо йому вуглеводи, він працює без капризів, і обмін речовин відбувається в нормальному режимі. Варто нам створити для нього невеликий стрес, припинивши споживати вуглеводи, - негайно розумний організм з радістю почне запасатися «про запас», збільшуючи обсяг жирових складочок на талії. При цьому сповільнюється обмін речовин: поспішати не можна, потрібно берегти сили! Інстинкт самозбереження закладений в нас природою з самого народження.
2. обмежувати вживання продуктів, в яких багато крохмалю
Для збереження балансу в організмі нам достатньо всього однієї помірної порції макаронів, рису або картоплі, трьох-чотирьох шматочків хліба на день. Якщо на сніданок була каша, значить, на обід їмо суп або борщ, м'ясні страви. Якщо на сніданок ми з'їли сир з фруктами і бутерброд, значить, на обід можна поласувати макаронами та овочами.
Чому так? Вся справа в молекулах крохмалю. Вони не перетравлюються в організмі, а тільки набухають, вбираючи в себе вологу і утворюючи в травному тракті свого роду клейстер. Якщо вживати багато продуктів, що містять крохмаль, то порушується робота всієї травної системи, при цьому змінюється обмін речовин, зайві кілограми починають буквально «прилипати»: організм не працює, як належить.
А що, якщо я хочу і кашу з ранку, і картопельку із зеленню на обід? Якщо ви взяли за правило щоранку з'їдати порцію вівсяної каші, то в обідню перерву сміливо можете побалувати себе макаронами або смачним картопляним пюре. Вівсяна каша - наша паличка-виручалочка, яка змушує організм працювати як годинник.
3. Ніякого крохмалю на вечерю!
Для вечірньої трапези крохмаль - занадто важка їжа. А вночі наш травний тракт повинен відпочивати, як і весь організм.
Як мені бути? Для вечері підійдуть страви з нежирної риби, пісного м'яса і багатих на клітковину овочів. Клітковина, до речі:
• проводить «генеральне прибирання» всього нашого організму. Омертвілі клітини, токсини і шлаки - клітковина, як двірник, «вимітає» все непотрібне;
• дуже добре вбирає вологу і виводить зайву воду - це особливо актуально для людей, які страждають набряками;
• зменшує калорійність їжі. Засвоєння вуглеводів сповільнюється, в результаті сповільнюється і всмоктування цукру в кишечнику. Відчуття голоду не настає значно довше;
• підтримує природну мікрофлору в кишечнику, що благотворно впливає на стан волосся і шкіри;
• недолік клітковини в нашому раціоні може стати причиною різних захворювань. Ожиріння, цукровий діабет, жовчнокам'яна хвороба - тільки деякі з них.
4. Крохмаль погано поєднується з іншими продуктами
Картопля не рекомендується вживати з м'ясом, рибою, морепродуктами і хлібом. Також з хлібом не варто їсти кашу або макарони. Дуже важке для організму поєднання бобових (соя, квасоля, сочевиця, горох) і крохмалю.
А з чим добре поєднується крохмаль? Найкраще з овочевими салатами, сирими овочами, в яких багато клітковини.
До рису відмінним доповненням буде салат зі свіжих огірків. До страв з картоплі, крупи чи макаронів відмінно підійде зелень, свіжі, тушковані або приготовані на грилі овочі. Добре поєднуються між собою так звані крохмалисті овочі - це гарбуз, буряк, картопля, морква, корінь селери і петрушки.
5. Продукти, що містять крохмаль, в сирому вигляді засвоюються швидше і краще, ніж пройшли термічну обробку
Зі свіжого буряка і моркви можна робити смачні салати з додаванням зелені. Інші крохмалисті овочі, які ми не звикли їсти в сирому вигляді - наприклад, картопля або гарбуз - потрібно піддавати правильної тепловій обробці: відварювати на пару або запікати в духовці мінімальну кількість часу. Каші краще не розварювати, а намагатися приготувати їх більш розсипчастими. Дуже корисний картопляний сік - він допомагає очистити і вивести з організму зайву рідину.
І як же їсти сиру гарбуз? Приготуйте дуже простий і смачний салат! Він прекрасно підійде для вечері або допоможе вгамувати голод в другій половині дня.
ІДЕАЛЬНИЙ ДІЄТИЧНИЙ САЛАТ
Треба:
100 г сирого гарбуза
100 г сирої моркви
100 г яблука
30 г ядер волоського горіха
1 ч.л. насіння білої гірчиці
1 ч.л. оливкової олії
0,5 ч.л. бальзамічного або яблучного оцту
Як готувати:
1. Гарбуз і моркву очистити і натерти на тертці.
2. Яблуко очистити і нарізати соломкою або кубиками.
3. Ядра волоського горіха дрібно порубати ножем.
4. З'єднати оливкове масло і оцет.
5. Змішати основні інгредієнти і заправити салат сумішшю оцту і масла.
6. Викласти на тарілку сервіровки і посипати зверху зернами гірчиці.
Салат обов'язково потрібно заправити олією. Вітамін А, що міститься в моркві та гарбузі, - жиророзчинний, і засвоюється в нашому організмі тільки при наявності жирів у страві. А ось солити такий салат не рекомендується. Прекрасний смак йому надають суміш оцту і оливкового масла.
Беріть краще від природи, будьте красиві і енергійні!
No comments:
Post a Comment