Лишние калории больше не проблема! - Портал Домашний
Сьогодні ми поділимося з вами одним безцінним секретом - як просто і легко рахувати калорії в тому, що ви їсте. Адже знаючи калорійність власних страв, ми маємо повне право не відмовляти собі ні в чому!
Давайте відразу перейдемо до практики.
Короткий конспект рекомендацій
Для того, щоб успішно і правильно порахувати калорії в борщах, супах, запіканках та інших стравах, вам знадобиться наступне: кухонні ваги, таблиці калорійності, калькулятор, блокнот і ручка.
Ваги найкраще вибрати електронні. Так ви будете знати точну вагу. Перед покупкою ваги легко перевірити: візьміть невеликий предмет (або декілька предметів), вага яких вам відомий, і поставте його кілька разів на ваги. Перезавантажте ваги і перевірте знову. Якщо цифра не міняється - ваги не брешуть. Багато виробників допускають погрішність +/- 5 грамів. Таблиці мір і ваг для визначення ваги продуктів тут не помічники: блюдо після приготування потрібно буде обов'язково зважити, щоб порахувати його загальну калорійність, а потім і однієї вашої порції.
Ваги найкраще вибрати електронні
Збірник таблиць калорійності можна знайти в будь-якому книжковому магазині, і він завжди буде у вас під рукою. Також калорійність продукту вказана на упаковці. У різних таблицях цифри можуть трохи відрізнятися. Виберіть для себе одну таблицю і використовуйте тільки її.
Всю кухонне начиння бажано зважити заздалегідь, щоб потім легко можна було відняти вагу посуду або тарілки.
У приготуванні страв важливо пам'ятати: калорійність води, солі - 0 (нуль) ккал. Але вода надає вагу і завдяки цьому змінює загальну калорійність страви.
Чим більше ви додали води, тим більше вага і тим менше калорій в 100 грамах
Страва, яку ви порахували один раз, більше перераховувати не потрібно, якщо не змінюється його склад. Просто запишіть у свій блокнот кількість потрібних інгредієнтів.
І найголовніше - формула для розрахунку калорійності в 100 грамах готового блюда:
А грамів = В ккал
100 грамів = Х ккал
Як зрозуміти позначення в цій формулі?
• А (грамів) - загальна вага готової страви в грамах;
• В (ккал) - загальна калорійність продуктів в готовій страві.
Як користуватися цією формулою?
Дві цифри по діагоналі множимо один на одного і ділимо на ту цифру, яка знаходиться по діагоналі з Х:
В ? 100: А = кількість калорій в 100 г приготованого вами страви.
Формула не дуже зрозуміла? Давайте на докладних прикладах розглянемо, як застосувати її на практиці.
Прості страви: каша
Почнемо з простого блюда і порахуємо калорійність звичайної рисової каші.
У 100 грамах рисової каші міститься 110 ккал
Інгредієнти:
• Рис - 300 г
• Вода
• Сіль
1. У 100 грамах сухого рису міститься 330 ккал.
2. Для нашої каші ми взяли 300 г крупи: 330 ккал ? 3 = 990 ккал.
3. Весь обсяг приготовленої рисової каші матиме калорійність 990 ккал: крім води і солі, в яких, як ми вже знаємо, немає калорій, ми більше нічого не додавали.
4. З 300 г сухого рису виходить близько 900 г готової каші.
5. Вважаємо за формулою калорійність рисової каші в 100 грамах:
900 г рисової каші = 990 ккал
100 г рисової каші = Х ккал
990 ? 100: 900 = 110 ккал (990 множимо на 100 і ділимо на 900)
Отже, наш результат: в 100 грамах рисової каші міститься 110 ккал.
За аналогічною схемою вважаємо калорійність відварних макаронів, квасолі, сочевиці. Перед приготуванням зважуємо сухі макарони, вважаємо калорійність сухої ваги. Відварюємо макарони, зливаємо воду і зважуємо готові макарони: вага буде більше, так як макаронні вироби ввібрали в себе воду. Після чого вважаємо калорійність в 100 р
Складні страви: суп-пюре і яблучний самбук
Калорійність многокомпонентного страви розрахувати не набагато складніше, ніж калорійність простий каші. Давайте приготуємо ситний суп-пюре з гарбуза.
У 100 г гарбузового супу-пюре міститься 64 ккал
Для вашої зручності всі дані наведені в таблиці.
Продукт
Вага продукту
Калорійність в 100 грамах
Калорійність ваги продукту за рецептом
Молоко 3,5%
1 л (1000 мл)
61 ккал
610 ккал
Картопля
700 г
80 ккал
560 ккал
Гарбуз
700 г
25 ккал
175 ккал
Цибуля ріпчаста
150 г
41 ккал
61,5 ккал
Морква
100 г
37 ккал
37 ккал
Масло вершкове 82,5%
25 г
748 ккал
187 ккал
Сіль
за смаком
0 ккал
0 ккал
Всього:
2675 г
1630,5 ккал
Завантажити таблицю
1. Загальна вага продуктів, які потрібні для приготування супу-пюре з гарбуза - 2675
2. Загальна калорійність продуктів - 1630,5 ккал.
3. У глибокому сотейнику обсмажуємо цибулю на вершковому маслі, потім додаємо нарізану невеликими шматочками моркву, картоплю і гарбуз, наливаємо молоко, додаємо сіль. Доводимо до кипіння й тушкуємо на дуже повільному вогні 30-40 хвилин. Після цього овочі разом з молоком подрібнюємо блендером в пюре.
4. Вага готового блюда становить 2562 г і містить всі ті ж 1630,5 ккал (нагадую, що випаровується вода, а не калорії).
5. За формулою порахуємо калорійність гарбузового супу в 100 г:
У 2562 г супу = 1630,5 ккал
У 100 грамах супу = Х ккал
1630,5 ? 100: 2562 = 63,6 ккал (округляємо до 64 ккал)
У 100 г гарбузового супу-пюре міститься 64 ккал.
І не забудемо про легкий десерт. Сьогодні у нас в меню повітряний яблучний самбук з приголомшливим ароматом кориці.
Продукт
Вага продукту
Калорійність в 100 грамах
Калорійність ваги продукту за рецептом
Яблука (очищені від насіння і шкірки)
500 г
37 ккал
185 ккал
Вода
150 мл
0 ккал
0 ккал
Цукор
60 г
379 ккал
227,4 ккал
Яєчний білок
2 шт. (70 г)
45 ккал
31,5 ккал
Желатин
10 г
355 ккал
35,5 ккал
Всього:
790 г
479,4 ккал
Завантажити таблицю
1. Загальна вага продуктів, які нам знадобляться для приготування яблучного десерту з корицею - 790 г.
2. Загальна калорійність цих продуктів - 479,4 ккал.
3. Приготуємо яблучний самбук.
Самбук - це желіроваться десерт на основі збитих яєчних білків
Яблука розрізаємо на четвертинки, очищаємо від шкірки і насіння. Складаємо в форму, наливаємо на дно пару столових ложок води, накриваємо фольгою і запікаємо в духовці при температурі 180 ° С близько 25-30 хвилин (до м'якості). Готові яблука охолоджуємо, а тим часом розчиняємо желатин так, як зазначено на упаковці, і підігріваємо до 40-50 ° С, після чого теж охолоджуємо. Яблука за допомогою блендера подрібнюємо в пюре, додаємо цукор і збиваємо вінчиком (насадкою) або міксером близько 1 хвилини. Потім додаємо в яблука яєчні білки, збиваємо не менше 5 хвилин: маса побіліє і збільшиться в об'ємі. Після чого вливаємо желатин і збиваємо ще приблизно 1 хвилину. Масу розливаємо по креманкам і ставимо в холодильник на 3 години. Перед подачею до столу посипаємо корицею, прикрашаємо яблучними часточками і гілочкою м'яти.
4. Вага готового десерту становить близько 675 г і містить 479,4 ккал.
5. Порахуємо калорійність яблучного самбука в 100 г:
675 г десерту = 479,4 ккал
100 г десерту = Х ккал
479,4 ? 100: 675 = 71 ккал
У 100 г яблучного самбука міститься 71 ккал.
Смажимо котлети, відбивні та м'ясо в клярі
При підрахунку калорійності смажених страв потрібно враховувати один ключовий момент: 20% кількості масла, які ви наливаєте на сковороду, вбирається в продукт (котлети, відбивні). Однак якщо ви смажите картоплю, інші овочі, борошняні вироби, не втрачайте з уваги той факт, що ці страви вбирають масло майже на 100%. Особливо це стосується кабачків, баклажанів, млинчиків, оладок: вони вбирають масло як губка і весь час вимагають додаткової «підживлення». Коли ви тушкуйте овочі з додаванням олії, то все масло виявляється у вашому рагу. У цьому випадку потрібно враховувати всі використовувані в приготуванні жири.
Баклажани вбирають масло як губка
Пропоную ситно пообідати смаженим курячим філе під сметанно-часниковим соусом.
Продукт
Вага продукту
Калорійність в 100 грамах
Калорійність ваги продукту за рецептом
Філе курячої грудки
500 г
116 ккал
580 ккал
Сік лимона
50 мл
16 ккал
8 ккал
Рослинна олія
100 мл
900 ккал - 20% *
180 ккал
Сіль, перець
за смаком
Всього:
650 г
768 ккал
Завантажити таблицю
* 20% від зазначеної калорійності масла, це 180 ккал, які вберуться в куряче м'ясо. Інше масло залишиться в сковороді.
1. Для приготування смаженого курячого філе нам знадобиться 650 г продуктів.
2. Загальна калорійність цих продуктів складає 768 ккал.
3. Приступаємо до приготування обіду. Куряче філе розрізаємо вздовж на дві частини і злегка відбиваємо. Солимо, перчимо, скроплюємо соком лимона і залишаємо маринуватися на 20-30 хвилин. Після чого обсмажуємо на рослинному маслі з двох боків до золотистої скоринки. Приготуємо соус для курячого філе. Інгредієнти за смаком в потрібних вам кількостях: сметана, часник, зелень, сіль. Часник вичавити через прес, зелень дрібно посікти, з'єднати зі сметаною, додати сіль і перемішати. Або подрібнити всі інгредієнти занурювальним блендером. Калорійність сметанного соусу будуть дорівнювати калорійності вашої сметани: зелень і часник - це продукти з дуже низькою калорійністю.
4. Вага курячого філе після приготування становить близько 400 г і містить всі ті ж 768 ккал.
5. Тепер порахуємо за формулою вага обсмаженого курячого філе в 100 г:
400 г смаженої курки = 768 ккал
100 г смаженої курки = Х ккал
768 ? 100: 400 = 192 ккал
У 100 г смаженого курячого філе ми маємо 192 ккал (без урахування калорійності сметанного соусу).
Якщо ви хочете приготувати м'ясо в клярі, то до калорійності м'яса і рослинної олії треба додати калорійність клярі (борошно, молоко, яйце).
А скільки калорій в бульйоні і компоті?
При варінні в бульйон від продуктів переходить частина калорій: від риби - 15%, від м'яса - 20%, фруктів - 30%, пельменів, мантів і хінкалі - 20%. Ці цифри можуть коливатися: все залежить від часу приготування продуктів.
Розрахуємо калорійність рибного бульйону з лосося. Візьмемо стейк лосося вагою 300 г і 1 літр води. Калорійність лосося в 100 г = 142 ккал, в 300 г цієї риби = 426 ккал (142 ? 3).
426 ккал - 15% = 63,9 ккал (округляємо до 64 ккал).
В 1 літрі бульйону з лосося 64 ккал. У 100 мл бульйону всього 6,4 ккал!
Відварне м'ясо і овочі
Щоб порахувати калорійність відвареного (запеченого, приготованого на пару) м'яса або овочів, зважуємо продукт до початку приготування, відварюємо (запікаємо) і зважуємо після приготування.
Сьогодні у нас на вечерю відварна яловичина, стакан кефіру і салат. Калорійність кефіру написана на упаковці, а калорійність м'яса та салату порахуємо самі. З салатом все просто: скласти калорійність всіх його складових. Вважаємо м'ясо.
При варінні м'яса близько 20% його калорійності переходить у бульйон
Інгредієнти:
• Яловича лопатка (м'ясо без кісточки) - 1 кг
• Сіль
1. У 100 г яловичої лопатки міститься 208 ккал.
2. В 1 кг лопатки: 208 ккал ? 10 = 2080 ккал.
3. Після приготування вага відвареного м'яса становить близько 700 г: відварне м'ясо зменшилася в обсязі і за вагою.
4. При варінні м'яса близько 20% його калорійності переходить у бульйон, таким чином 2080 ккал - 20% = 416 ккал, саме стільки виварити в бульйон зі шматка м'яса вагою в 1 кг, а в самому м'ясі залишилося 1664 ккал.
5. Порахуємо тепер калорійність відвареної яловичини в 100 г:
700 г відвареного м'яса = 1664 ккал
100 г відвареного м'яса = Х ккал
1664 ? 100: 700 = 237,7 ккал
У 100 грамах відвареної яловичої лопатки 237,7 ккал (округляємо до 238 ккал).
І на закінчення хочу дати вам корисну пораду: калорійність фруктового компоту (без цукру), бульйонів, кави та чаю (також без цукру), часнику, зелені, багатьох сухих спецій настільки мала, що не варто на цьому загострювати увагу. Ви не зможете випити таку кількість бульйону за день, щоб катастрофічно перебрати норму своїх калорій. І, тим більше, ви навряд чи подужаєте стільки часнику. А от якщо ви готуєте із застосуванням жирів, то зменшити калорійність перших або других страв можна так: після приготування зняти ложкою з поверхні страви жирну плівку.
Підрахунок калорій може здатися складним тільки на перший погляд. Вже на другий-третій раз у вас вийде краще, а через деякий час ви будете робити це автоматично.
Зараз весна - найкрасивіше пору року, коли пробуджується природа. Я вам щиро бажаю перейнятися свіжим настроєм і бадьоро крокувати до наміченої мети.
Сьогодні ми поділимося з вами одним безцінним секретом - як просто і легко рахувати калорії в тому, що ви їсте. Адже знаючи калорійність власних страв, ми маємо повне право не відмовляти собі ні в чому!
Давайте відразу перейдемо до практики.
Короткий конспект рекомендацій
Для того, щоб успішно і правильно порахувати калорії в борщах, супах, запіканках та інших стравах, вам знадобиться наступне: кухонні ваги, таблиці калорійності, калькулятор, блокнот і ручка.
Ваги найкраще вибрати електронні. Так ви будете знати точну вагу. Перед покупкою ваги легко перевірити: візьміть невеликий предмет (або декілька предметів), вага яких вам відомий, і поставте його кілька разів на ваги. Перезавантажте ваги і перевірте знову. Якщо цифра не міняється - ваги не брешуть. Багато виробників допускають погрішність +/- 5 грамів. Таблиці мір і ваг для визначення ваги продуктів тут не помічники: блюдо після приготування потрібно буде обов'язково зважити, щоб порахувати його загальну калорійність, а потім і однієї вашої порції.
Ваги найкраще вибрати електронні
Збірник таблиць калорійності можна знайти в будь-якому книжковому магазині, і він завжди буде у вас під рукою. Також калорійність продукту вказана на упаковці. У різних таблицях цифри можуть трохи відрізнятися. Виберіть для себе одну таблицю і використовуйте тільки її.
Всю кухонне начиння бажано зважити заздалегідь, щоб потім легко можна було відняти вагу посуду або тарілки.
У приготуванні страв важливо пам'ятати: калорійність води, солі - 0 (нуль) ккал. Але вода надає вагу і завдяки цьому змінює загальну калорійність страви.
Чим більше ви додали води, тим більше вага і тим менше калорій в 100 грамах
Страва, яку ви порахували один раз, більше перераховувати не потрібно, якщо не змінюється його склад. Просто запишіть у свій блокнот кількість потрібних інгредієнтів.
І найголовніше - формула для розрахунку калорійності в 100 грамах готового блюда:
А грамів = В ккал
100 грамів = Х ккал
Як зрозуміти позначення в цій формулі?
• А (грамів) - загальна вага готової страви в грамах;
• В (ккал) - загальна калорійність продуктів в готовій страві.
Як користуватися цією формулою?
Дві цифри по діагоналі множимо один на одного і ділимо на ту цифру, яка знаходиться по діагоналі з Х:
В ? 100: А = кількість калорій в 100 г приготованого вами страви.
Формула не дуже зрозуміла? Давайте на докладних прикладах розглянемо, як застосувати її на практиці.
Прості страви: каша
Почнемо з простого блюда і порахуємо калорійність звичайної рисової каші.
У 100 грамах рисової каші міститься 110 ккал
Інгредієнти:
• Рис - 300 г
• Вода
• Сіль
1. У 100 грамах сухого рису міститься 330 ккал.
2. Для нашої каші ми взяли 300 г крупи: 330 ккал ? 3 = 990 ккал.
3. Весь обсяг приготовленої рисової каші матиме калорійність 990 ккал: крім води і солі, в яких, як ми вже знаємо, немає калорій, ми більше нічого не додавали.
4. З 300 г сухого рису виходить близько 900 г готової каші.
5. Вважаємо за формулою калорійність рисової каші в 100 грамах:
900 г рисової каші = 990 ккал
100 г рисової каші = Х ккал
990 ? 100: 900 = 110 ккал (990 множимо на 100 і ділимо на 900)
Отже, наш результат: в 100 грамах рисової каші міститься 110 ккал.
За аналогічною схемою вважаємо калорійність відварних макаронів, квасолі, сочевиці. Перед приготуванням зважуємо сухі макарони, вважаємо калорійність сухої ваги. Відварюємо макарони, зливаємо воду і зважуємо готові макарони: вага буде більше, так як макаронні вироби ввібрали в себе воду. Після чого вважаємо калорійність в 100 р
Складні страви: суп-пюре і яблучний самбук
Калорійність многокомпонентного страви розрахувати не набагато складніше, ніж калорійність простий каші. Давайте приготуємо ситний суп-пюре з гарбуза.
У 100 г гарбузового супу-пюре міститься 64 ккал
Для вашої зручності всі дані наведені в таблиці.
Продукт
Вага продукту
Калорійність в 100 грамах
Калорійність ваги продукту за рецептом
Молоко 3,5%
1 л (1000 мл)
61 ккал
610 ккал
Картопля
700 г
80 ккал
560 ккал
Гарбуз
700 г
25 ккал
175 ккал
Цибуля ріпчаста
150 г
41 ккал
61,5 ккал
Морква
100 г
37 ккал
37 ккал
Масло вершкове 82,5%
25 г
748 ккал
187 ккал
Сіль
за смаком
0 ккал
0 ккал
Всього:
2675 г
1630,5 ккал
Завантажити таблицю
1. Загальна вага продуктів, які потрібні для приготування супу-пюре з гарбуза - 2675
2. Загальна калорійність продуктів - 1630,5 ккал.
3. У глибокому сотейнику обсмажуємо цибулю на вершковому маслі, потім додаємо нарізану невеликими шматочками моркву, картоплю і гарбуз, наливаємо молоко, додаємо сіль. Доводимо до кипіння й тушкуємо на дуже повільному вогні 30-40 хвилин. Після цього овочі разом з молоком подрібнюємо блендером в пюре.
4. Вага готового блюда становить 2562 г і містить всі ті ж 1630,5 ккал (нагадую, що випаровується вода, а не калорії).
5. За формулою порахуємо калорійність гарбузового супу в 100 г:
У 2562 г супу = 1630,5 ккал
У 100 грамах супу = Х ккал
1630,5 ? 100: 2562 = 63,6 ккал (округляємо до 64 ккал)
У 100 г гарбузового супу-пюре міститься 64 ккал.
І не забудемо про легкий десерт. Сьогодні у нас в меню повітряний яблучний самбук з приголомшливим ароматом кориці.
Продукт
Вага продукту
Калорійність в 100 грамах
Калорійність ваги продукту за рецептом
Яблука (очищені від насіння і шкірки)
500 г
37 ккал
185 ккал
Вода
150 мл
0 ккал
0 ккал
Цукор
60 г
379 ккал
227,4 ккал
Яєчний білок
2 шт. (70 г)
45 ккал
31,5 ккал
Желатин
10 г
355 ккал
35,5 ккал
Всього:
790 г
479,4 ккал
Завантажити таблицю
1. Загальна вага продуктів, які нам знадобляться для приготування яблучного десерту з корицею - 790 г.
2. Загальна калорійність цих продуктів - 479,4 ккал.
3. Приготуємо яблучний самбук.
Самбук - це желіроваться десерт на основі збитих яєчних білків
Яблука розрізаємо на четвертинки, очищаємо від шкірки і насіння. Складаємо в форму, наливаємо на дно пару столових ложок води, накриваємо фольгою і запікаємо в духовці при температурі 180 ° С близько 25-30 хвилин (до м'якості). Готові яблука охолоджуємо, а тим часом розчиняємо желатин так, як зазначено на упаковці, і підігріваємо до 40-50 ° С, після чого теж охолоджуємо. Яблука за допомогою блендера подрібнюємо в пюре, додаємо цукор і збиваємо вінчиком (насадкою) або міксером близько 1 хвилини. Потім додаємо в яблука яєчні білки, збиваємо не менше 5 хвилин: маса побіліє і збільшиться в об'ємі. Після чого вливаємо желатин і збиваємо ще приблизно 1 хвилину. Масу розливаємо по креманкам і ставимо в холодильник на 3 години. Перед подачею до столу посипаємо корицею, прикрашаємо яблучними часточками і гілочкою м'яти.
4. Вага готового десерту становить близько 675 г і містить 479,4 ккал.
5. Порахуємо калорійність яблучного самбука в 100 г:
675 г десерту = 479,4 ккал
100 г десерту = Х ккал
479,4 ? 100: 675 = 71 ккал
У 100 г яблучного самбука міститься 71 ккал.
Смажимо котлети, відбивні та м'ясо в клярі
При підрахунку калорійності смажених страв потрібно враховувати один ключовий момент: 20% кількості масла, які ви наливаєте на сковороду, вбирається в продукт (котлети, відбивні). Однак якщо ви смажите картоплю, інші овочі, борошняні вироби, не втрачайте з уваги той факт, що ці страви вбирають масло майже на 100%. Особливо це стосується кабачків, баклажанів, млинчиків, оладок: вони вбирають масло як губка і весь час вимагають додаткової «підживлення». Коли ви тушкуйте овочі з додаванням олії, то все масло виявляється у вашому рагу. У цьому випадку потрібно враховувати всі використовувані в приготуванні жири.
Баклажани вбирають масло як губка
Пропоную ситно пообідати смаженим курячим філе під сметанно-часниковим соусом.
Продукт
Вага продукту
Калорійність в 100 грамах
Калорійність ваги продукту за рецептом
Філе курячої грудки
500 г
116 ккал
580 ккал
Сік лимона
50 мл
16 ккал
8 ккал
Рослинна олія
100 мл
900 ккал - 20% *
180 ккал
Сіль, перець
за смаком
Всього:
650 г
768 ккал
Завантажити таблицю
* 20% від зазначеної калорійності масла, це 180 ккал, які вберуться в куряче м'ясо. Інше масло залишиться в сковороді.
1. Для приготування смаженого курячого філе нам знадобиться 650 г продуктів.
2. Загальна калорійність цих продуктів складає 768 ккал.
3. Приступаємо до приготування обіду. Куряче філе розрізаємо вздовж на дві частини і злегка відбиваємо. Солимо, перчимо, скроплюємо соком лимона і залишаємо маринуватися на 20-30 хвилин. Після чого обсмажуємо на рослинному маслі з двох боків до золотистої скоринки. Приготуємо соус для курячого філе. Інгредієнти за смаком в потрібних вам кількостях: сметана, часник, зелень, сіль. Часник вичавити через прес, зелень дрібно посікти, з'єднати зі сметаною, додати сіль і перемішати. Або подрібнити всі інгредієнти занурювальним блендером. Калорійність сметанного соусу будуть дорівнювати калорійності вашої сметани: зелень і часник - це продукти з дуже низькою калорійністю.
4. Вага курячого філе після приготування становить близько 400 г і містить всі ті ж 768 ккал.
5. Тепер порахуємо за формулою вага обсмаженого курячого філе в 100 г:
400 г смаженої курки = 768 ккал
100 г смаженої курки = Х ккал
768 ? 100: 400 = 192 ккал
У 100 г смаженого курячого філе ми маємо 192 ккал (без урахування калорійності сметанного соусу).
Якщо ви хочете приготувати м'ясо в клярі, то до калорійності м'яса і рослинної олії треба додати калорійність клярі (борошно, молоко, яйце).
А скільки калорій в бульйоні і компоті?
При варінні в бульйон від продуктів переходить частина калорій: від риби - 15%, від м'яса - 20%, фруктів - 30%, пельменів, мантів і хінкалі - 20%. Ці цифри можуть коливатися: все залежить від часу приготування продуктів.
Розрахуємо калорійність рибного бульйону з лосося. Візьмемо стейк лосося вагою 300 г і 1 літр води. Калорійність лосося в 100 г = 142 ккал, в 300 г цієї риби = 426 ккал (142 ? 3).
426 ккал - 15% = 63,9 ккал (округляємо до 64 ккал).
В 1 літрі бульйону з лосося 64 ккал. У 100 мл бульйону всього 6,4 ккал!
Відварне м'ясо і овочі
Щоб порахувати калорійність відвареного (запеченого, приготованого на пару) м'яса або овочів, зважуємо продукт до початку приготування, відварюємо (запікаємо) і зважуємо після приготування.
Сьогодні у нас на вечерю відварна яловичина, стакан кефіру і салат. Калорійність кефіру написана на упаковці, а калорійність м'яса та салату порахуємо самі. З салатом все просто: скласти калорійність всіх його складових. Вважаємо м'ясо.
При варінні м'яса близько 20% його калорійності переходить у бульйон
Інгредієнти:
• Яловича лопатка (м'ясо без кісточки) - 1 кг
• Сіль
1. У 100 г яловичої лопатки міститься 208 ккал.
2. В 1 кг лопатки: 208 ккал ? 10 = 2080 ккал.
3. Після приготування вага відвареного м'яса становить близько 700 г: відварне м'ясо зменшилася в обсязі і за вагою.
4. При варінні м'яса близько 20% його калорійності переходить у бульйон, таким чином 2080 ккал - 20% = 416 ккал, саме стільки виварити в бульйон зі шматка м'яса вагою в 1 кг, а в самому м'ясі залишилося 1664 ккал.
5. Порахуємо тепер калорійність відвареної яловичини в 100 г:
700 г відвареного м'яса = 1664 ккал
100 г відвареного м'яса = Х ккал
1664 ? 100: 700 = 237,7 ккал
У 100 грамах відвареної яловичої лопатки 237,7 ккал (округляємо до 238 ккал).
І на закінчення хочу дати вам корисну пораду: калорійність фруктового компоту (без цукру), бульйонів, кави та чаю (також без цукру), часнику, зелені, багатьох сухих спецій настільки мала, що не варто на цьому загострювати увагу. Ви не зможете випити таку кількість бульйону за день, щоб катастрофічно перебрати норму своїх калорій. І, тим більше, ви навряд чи подужаєте стільки часнику. А от якщо ви готуєте із застосуванням жирів, то зменшити калорійність перших або других страв можна так: після приготування зняти ложкою з поверхні страви жирну плівку.
Підрахунок калорій може здатися складним тільки на перший погляд. Вже на другий-третій раз у вас вийде краще, а через деякий час ви будете робити це автоматично.
Зараз весна - найкрасивіше пору року, коли пробуджується природа. Я вам щиро бажаю перейнятися свіжим настроєм і бадьоро крокувати до наміченої мети.
No comments:
Post a Comment