Сама суть фруктів: наш експерт Петро Образцов розповість, чи можна і як саме купити натуральний сік.
Скажете, а що тут складного? Зайшов у найближчу намет або універсам, заплатив і пішов додому насолоджуватися простацькі яблучним соком або вишуканим грейпфрутовим. Нічого подібного - ті десятки видів красивих пакетів з намальованими фруктами тільки називаються натуральними соками. Насправді десь у Марокко або в Ізраїлі збирають фрукти-овочі, вичавлюють з них сік і починають концентрувати - видаляти воду, щоб скоротити обсяги перевезеної продукції і, відповідно, вартість транспортування.
Ось це - сік
Самий негуманний спосіб концентрування - це банальне упаривание соку. Зрозуміло, що при цьому не тільки вода йде, але і руйнуються корисні речовини соку, насамперед - вітаміни. Особливо аскорбінова кислота, вітамін С, який абсолютно не терпить нагріву. Більш м'який спосіб - видалення води під вакуумом при охолодженні - так роблять ще й розчинну каву. Є ще й мембранний метод, коли сік продавлюють через мембрану з дрібними дірками. Вода просочується, а більші молекули речовин соку залишаються в сиропі. У всіх трьох способах із соку виходить густа маса, об'ємом 1/5 від вихідного соку, яку вже і до нас. Приблизно 4/5 об'єму соку залишається на його батьківщині - це вода. А води і у нас повно.
«У Росії концентрат заливають водою, яку покладено спеціально перед цим очищати. Але при розведенні концентрату можна (і виробникам дуже хочеться) порушити технологію приготування «відновленого» соку - концентрат можна розбавити не в правильні 5 разів, а в 6 разів. А ще «краще» - в сім. »
Але яким би методом не згущає натуральний сік, втрати вітамінів неминучі. Тому при розведенні концентрату ці вітаміни - зазвичай С, А і РР в нього спеціально додають . Виробники красивих пакетів, як правило, пишуть про це на самому пакеті. Ось цей продукт «високих технологій» ми і вважаємо натуральним соком і п'ємо, чесно кажучи, із задоволенням, тому що дійсно смачно і все-таки корисно. Називається це «100% сік, відновлений з концентрованого соку».
Хоча, зрозуміло, ці відновлені соки далеко не так корисні і смачні, як по-справжньому натуральні, одержувані з фруктів і називаються «свежевижатими» . Ось це дійсно натуральний сік. Але варто раз на п'ять дорожче відновленого. А може бути і дорожче - в особливо дорогих магазинах зустрічаються імпортні банки з соком, що не концентрували, а тільки пастеризували і відправляли до нас в готовому вигляді. Непогано, але вичавлений на місці краще .
Яблучний сік
Смачно, але не сік
До цих пір ми говорили саме про соках. Але якщо придивитися, то легко помітити - переважна більшість пакетів і пляшок, що мають ту ж форму і такі ж картинки-етикетки, як на соках, містять насправді зовсім не соки, а рідини з привабливою назвою «нектари». Це що ще за божественні напої?
З 2003 року у нас діє стандарт ГОСТ Р 52187-2003 «Консерви. Соки фруктові, нектари та соковмісні напої ». Виявляється, сік - це рідкий продукт, отриманий із фруктів або овочів шляхом механічної дії і консервований фізичними способами. Фруктові соки можна виготовити з додаванням м'якоті та / або цукру, при цьому на упаковці вказують, наприклад: «Сік з м'якоттю».
А нектар - це зовсім інша справа. Нектар отримують, змішуючи фруктовий сік, один або декілька видів концентрованих соків або пюре з фруктів з водою, цукром або медом. Фруктового соку в нектарі повинно бути не менше 25-50%. І нектар, звичайно, повинен бути значно, рази в два дешевше натурального соку - на жаль, користуючись нашою неуважністю, продавці ставлять ціну, майже рівну ціні соку. Так що читайте етикетки! І майте на увазі, що з багатьох фруктів істинний сік виготовити з різних причин неможливо. Наприклад, не буває бананового соку - а нектар продається на кожному розі. Те ж саме відноситься до персиків, абрикосів і навіть вишням.
«І вже зовсім інша справа - соковмісні напої: суміші натурального фруктового соку не тільки з водою і цукрами, але і з лимонною кислотою. У соковмісних фруктових напоях соку має бути не менше 10%, а в овочевих - 40%. У соковмісні напої дозволено додавати натуральні і штучні ароматизатори, а також барвники та консерванти. »
Абрикосовий сік
Крім фруктових соків, у нас здавна і дуже популярний знаменитий томатний сік. Колись цей сік був найдешевшим і продавався в розлив, зараз він коштує не набагато дешевше апельсинового, причому ціна соку різних виробників може відрізнятися в два рази. Виготовити хороший томатний сік не так-то й легко, він може бути отриманий або зі свіжого томатного соку, або шляхом все того ж концентрування.
У порівнянні з іншими соками томатний має ту перевагу, що в процесі виробництва корисні речовини - каротиноїди, не втрачаються, а навпаки, стають більш повноцінними для організму. Додам, що видатний російський поет і відомий кулінар Бахит Кенжеєв використовує звичайний томатний сік як основу прекрасного томатного супу. А от питання корисності вживання томатного соку в суміші з горілкою («кривавої Мері») виходить за рамки цієї статті.
Апельсиновий сік
Маловідомі відомості про соках
Вітамін С в найбільших кількостях міститься не в лимонному соці, як вважають деякі . Кислий смак цього соку обумовлений не аскорбінової, а лимонною кислотою. Найбільше вітаміну С в апельсиновому соку. У соку з двох-трьох апельсинів міститься денна норма вітаміну С.
«Томатний сік, а ще більше - яблучний, містить залізо, необхідне для кровотворення. Це варто знати дамам в положенні. Далі, в натуральних соках немає сахарози (цукру), а солодкість забезпечує в основному фруктоза, тому деякі соки дозволені до вживання хворим на діабет. »
Томатний сік
Короткі рекомендації
1. Уважно розгляньте етикетку. У перших же
рядках опису повинні бути слова «натуральний сік» або «нектар» або «соковмісний напій». Не звертайте уваги на вирази типу «100% і назва» - це не 100% сік, а 100% -е введення споживача в оману. Хоча на етикетці чесно написано - «нектар».
2. При однаковій або близькою вартості купуйте сік «в
склі ».
3. Не варто витрачатися на шалено дорогі соки з Австралії
чи ще звідкись - все одно їх якість точно таке ж, як у наших.
Скажете, а що тут складного? Зайшов у найближчу намет або універсам, заплатив і пішов додому насолоджуватися простацькі яблучним соком або вишуканим грейпфрутовим. Нічого подібного - ті десятки видів красивих пакетів з намальованими фруктами тільки називаються натуральними соками. Насправді десь у Марокко або в Ізраїлі збирають фрукти-овочі, вичавлюють з них сік і починають концентрувати - видаляти воду, щоб скоротити обсяги перевезеної продукції і, відповідно, вартість транспортування.
Ось це - сік
Самий негуманний спосіб концентрування - це банальне упаривание соку. Зрозуміло, що при цьому не тільки вода йде, але і руйнуються корисні речовини соку, насамперед - вітаміни. Особливо аскорбінова кислота, вітамін С, який абсолютно не терпить нагріву. Більш м'який спосіб - видалення води під вакуумом при охолодженні - так роблять ще й розчинну каву. Є ще й мембранний метод, коли сік продавлюють через мембрану з дрібними дірками. Вода просочується, а більші молекули речовин соку залишаються в сиропі. У всіх трьох способах із соку виходить густа маса, об'ємом 1/5 від вихідного соку, яку вже і до нас. Приблизно 4/5 об'єму соку залишається на його батьківщині - це вода. А води і у нас повно.
«У Росії концентрат заливають водою, яку покладено спеціально перед цим очищати. Але при розведенні концентрату можна (і виробникам дуже хочеться) порушити технологію приготування «відновленого» соку - концентрат можна розбавити не в правильні 5 разів, а в 6 разів. А ще «краще» - в сім. »
Але яким би методом не згущає натуральний сік, втрати вітамінів неминучі. Тому при розведенні концентрату ці вітаміни - зазвичай С, А і РР в нього спеціально додають . Виробники красивих пакетів, як правило, пишуть про це на самому пакеті. Ось цей продукт «високих технологій» ми і вважаємо натуральним соком і п'ємо, чесно кажучи, із задоволенням, тому що дійсно смачно і все-таки корисно. Називається це «100% сік, відновлений з концентрованого соку».
Хоча, зрозуміло, ці відновлені соки далеко не так корисні і смачні, як по-справжньому натуральні, одержувані з фруктів і називаються «свежевижатими» . Ось це дійсно натуральний сік. Але варто раз на п'ять дорожче відновленого. А може бути і дорожче - в особливо дорогих магазинах зустрічаються імпортні банки з соком, що не концентрували, а тільки пастеризували і відправляли до нас в готовому вигляді. Непогано, але вичавлений на місці краще .
Яблучний сік
Смачно, але не сік
До цих пір ми говорили саме про соках. Але якщо придивитися, то легко помітити - переважна більшість пакетів і пляшок, що мають ту ж форму і такі ж картинки-етикетки, як на соках, містять насправді зовсім не соки, а рідини з привабливою назвою «нектари». Це що ще за божественні напої?
З 2003 року у нас діє стандарт ГОСТ Р 52187-2003 «Консерви. Соки фруктові, нектари та соковмісні напої ». Виявляється, сік - це рідкий продукт, отриманий із фруктів або овочів шляхом механічної дії і консервований фізичними способами. Фруктові соки можна виготовити з додаванням м'якоті та / або цукру, при цьому на упаковці вказують, наприклад: «Сік з м'якоттю».
А нектар - це зовсім інша справа. Нектар отримують, змішуючи фруктовий сік, один або декілька видів концентрованих соків або пюре з фруктів з водою, цукром або медом. Фруктового соку в нектарі повинно бути не менше 25-50%. І нектар, звичайно, повинен бути значно, рази в два дешевше натурального соку - на жаль, користуючись нашою неуважністю, продавці ставлять ціну, майже рівну ціні соку. Так що читайте етикетки! І майте на увазі, що з багатьох фруктів істинний сік виготовити з різних причин неможливо. Наприклад, не буває бананового соку - а нектар продається на кожному розі. Те ж саме відноситься до персиків, абрикосів і навіть вишням.
«І вже зовсім інша справа - соковмісні напої: суміші натурального фруктового соку не тільки з водою і цукрами, але і з лимонною кислотою. У соковмісних фруктових напоях соку має бути не менше 10%, а в овочевих - 40%. У соковмісні напої дозволено додавати натуральні і штучні ароматизатори, а також барвники та консерванти. »
Абрикосовий сік
Крім фруктових соків, у нас здавна і дуже популярний знаменитий томатний сік. Колись цей сік був найдешевшим і продавався в розлив, зараз він коштує не набагато дешевше апельсинового, причому ціна соку різних виробників може відрізнятися в два рази. Виготовити хороший томатний сік не так-то й легко, він може бути отриманий або зі свіжого томатного соку, або шляхом все того ж концентрування.
У порівнянні з іншими соками томатний має ту перевагу, що в процесі виробництва корисні речовини - каротиноїди, не втрачаються, а навпаки, стають більш повноцінними для організму. Додам, що видатний російський поет і відомий кулінар Бахит Кенжеєв використовує звичайний томатний сік як основу прекрасного томатного супу. А от питання корисності вживання томатного соку в суміші з горілкою («кривавої Мері») виходить за рамки цієї статті.
Апельсиновий сік
Маловідомі відомості про соках
Вітамін С в найбільших кількостях міститься не в лимонному соці, як вважають деякі . Кислий смак цього соку обумовлений не аскорбінової, а лимонною кислотою. Найбільше вітаміну С в апельсиновому соку. У соку з двох-трьох апельсинів міститься денна норма вітаміну С.
«Томатний сік, а ще більше - яблучний, містить залізо, необхідне для кровотворення. Це варто знати дамам в положенні. Далі, в натуральних соках немає сахарози (цукру), а солодкість забезпечує в основному фруктоза, тому деякі соки дозволені до вживання хворим на діабет. »
Томатний сік
Короткі рекомендації
1. Уважно розгляньте етикетку. У перших же
рядках опису повинні бути слова «натуральний сік» або «нектар» або «соковмісний напій». Не звертайте уваги на вирази типу «100% і назва» - це не 100% сік, а 100% -е введення споживача в оману. Хоча на етикетці чесно написано - «нектар».
2. При однаковій або близькою вартості купуйте сік «в
склі ».
3. Не варто витрачатися на шалено дорогі соки з Австралії
чи ще звідкись - все одно їх якість точно таке ж, як у наших.
No comments:
Post a Comment