Sunday, March 22, 2015

Як купити натуральний сік?

Сама суть фруктів: наш експерт Петро Образцов розповість, чи можна і як саме купити натуральний сік.

Скажете, а що тут складного? Зайшов у найближчу намет або універсам, заплатив і пішов додому насолоджуватися простацькі яблучним соком або вишуканим грейпфрутовим. Нічого подібного - ті десятки видів красивих пакетів з намальованими фруктами тільки називаються натуральними соками. Насправді десь у Марокко або в Ізраїлі збирають фрукти-овочі, вичавлюють з них сік і починають концентрувати - видаляти воду, щоб скоротити обсяги перевезеної продукції і, відповідно, вартість транспортування.

Ось це - сік

Самий негуманний спосіб концентрування - це банальне упаривание соку. Зрозуміло, що при цьому не тільки вода йде, але і руйнуються корисні речовини соку, насамперед - вітаміни. Особливо аскорбінова кислота, вітамін С, який абсолютно не терпить нагріву. Більш м'який спосіб - видалення води під вакуумом при охолодженні - так роблять ще й розчинну каву. Є ще й мембранний метод, коли сік продавлюють через мембрану з дрібними дірками. Вода просочується, а більші молекули речовин соку залишаються в сиропі. У всіх трьох способах із соку виходить густа маса, об'ємом 1/5 від вихідного соку, яку вже і до нас. Приблизно 4/5 об'єму соку залишається на його батьківщині - це вода. А води і у нас повно.

    «У Росії концентрат заливають водою, яку покладено спеціально перед цим очищати. Але при розведенні концентрату можна (і виробникам дуже хочеться) порушити технологію приготування «відновленого» соку - концентрат можна розбавити не в правильні 5 разів, а в 6 разів. А ще «краще» - в сім. »

Але яким би методом не згущає натуральний сік, втрати вітамінів неминучі. Тому при розведенні концентрату ці вітаміни - зазвичай С, А і РР в нього спеціально додають . Виробники красивих пакетів, як правило, пишуть про це на самому пакеті. Ось цей продукт «високих технологій» ми і вважаємо натуральним соком і п'ємо, чесно кажучи, із задоволенням, тому що дійсно смачно і все-таки корисно. Називається це «100% сік, відновлений з концентрованого соку».

Хоча, зрозуміло, ці відновлені соки далеко не так корисні і смачні, як по-справжньому натуральні, одержувані з фруктів і називаються «свежевижатими» . Ось це дійсно натуральний сік. Але варто раз на п'ять дорожче відновленого. А може бути і дорожче - в особливо дорогих магазинах зустрічаються імпортні банки з соком, що не концентрували, а тільки пастеризували і відправляли до нас в готовому вигляді. Непогано, але вичавлений на місці краще .

Яблучний сік

Смачно, але не сік

До цих пір ми говорили саме про соках. Але якщо придивитися, то легко помітити - переважна більшість пакетів і пляшок, що мають ту ж форму і такі ж картинки-етикетки, як на соках, містять насправді зовсім не соки, а рідини з привабливою назвою «нектари». Це що ще за божественні напої?

З 2003 року у нас діє стандарт ГОСТ Р 52187-2003 «Консерви. Соки фруктові, нектари та соковмісні напої ». Виявляється, сік - це рідкий продукт, отриманий із фруктів або овочів шляхом механічної дії і консервований фізичними способами. Фруктові соки можна виготовити з додаванням м'якоті та / або цукру, при цьому на упаковці вказують, наприклад: «Сік з м'якоттю».

А нектар - це зовсім інша справа. Нектар отримують, змішуючи фруктовий сік, один або декілька видів концентрованих соків або пюре з фруктів з водою, цукром або медом. Фруктового соку в нектарі повинно бути не менше 25-50%. І нектар, звичайно, повинен бути значно, рази в два дешевше натурального соку - на жаль, користуючись нашою неуважністю, продавці ставлять ціну, майже рівну ціні соку. Так що читайте етикетки! І майте на увазі, що з багатьох фруктів істинний сік виготовити з різних причин неможливо. Наприклад, не буває бананового соку - а нектар продається на кожному розі. Те ж саме відноситься до персиків, абрикосів і навіть вишням.

    «І вже зовсім інша справа - соковмісні напої: суміші натурального фруктового соку не тільки з водою і цукрами, але і з лимонною кислотою. У соковмісних фруктових напоях соку має бути не менше 10%, а в овочевих - 40%. У соковмісні напої дозволено додавати натуральні і штучні ароматизатори, а також барвники та консерванти. »

Абрикосовий сік

Крім фруктових соків, у нас здавна і дуже популярний знаменитий томатний сік. Колись цей сік був найдешевшим і продавався в розлив, зараз він коштує не набагато дешевше апельсинового, причому ціна соку різних виробників може відрізнятися в два рази. Виготовити хороший томатний сік не так-то й легко, він може бути отриманий або зі свіжого томатного соку, або шляхом все того ж концентрування.

У порівнянні з іншими соками томатний має ту перевагу, що в процесі виробництва корисні речовини - каротиноїди, не втрачаються, а навпаки, стають більш повноцінними для організму. Додам, що видатний російський поет і відомий кулінар Бахит Кенжеєв використовує звичайний томатний сік як основу прекрасного томатного супу. А от питання корисності вживання томатного соку в суміші з горілкою («кривавої Мері») виходить за рамки цієї статті.

Апельсиновий сік

Маловідомі відомості про соках

Вітамін С в найбільших кількостях міститься не в лимонному соці, як вважають деякі . Кислий смак цього соку обумовлений не аскорбінової, а лимонною кислотою. Найбільше вітаміну С в апельсиновому соку. У соку з двох-трьох апельсинів міститься денна норма вітаміну С.

    «Томатний сік, а ще більше - яблучний, містить залізо, необхідне для кровотворення. Це варто знати дамам в положенні. Далі, в натуральних соках немає сахарози (цукру), а солодкість забезпечує в основному фруктоза, тому деякі соки дозволені до вживання хворим на діабет. »

Томатний сік

Короткі рекомендації

1. Уважно розгляньте етикетку. У перших же
рядках опису повинні бути слова «натуральний сік» або «нектар» або «соковмісний напій». Не звертайте уваги на вирази типу «100% і назва» - це не 100% сік, а 100% -е введення споживача в оману. Хоча на етикетці чесно написано - «нектар».

2. При однаковій або близькою вартості купуйте сік «в
склі ».

3. Не варто витрачатися на шалено дорогі соки з Австралії
чи ще звідкись - все одно їх якість точно таке ж, як у наших.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини xn--80aaaah2bldcza7amo.xn--p1ai xn--28-jlch0bvgl.xn--p1ai xn--80a5adah.xn--p1ai xn--80ahdfkvhhdjlu5a.xn--p1ai xn--80aaehcdett5alvfjj.xn--p1ai xn--80ad4bgh.xn--p1ai xn--80adigqsgsh.xn--p1ai xn--80aawhqbfqik.xn--p1ai xn--b1aaddbce5cpgaxer3e.xn--p1ai xn--80auaijj.xn--p1ai