Дієта «Стіл 5» є лікувальною і щадить. Вона полягає в строгій стриманості від вживання певних продуктів для швидкого і повного одужання при захворюваннях печінки і деяких інших органів.
Основні показання для призначення дієти «Стіл 5»: гострий і хронічний гепатит, гострий та хронічний холецистит, жовчнокам'яна хвороба, цироз печінки. Головна мета призначення даної дієти - введення повноцінного та безпечного для печінки харчування, націленого на відновлення функцій жовчних шляхів і печінки, поліпшення жовчовиділення.
Для дієти «Стіл номер 5» характерно нормальне споживання білків і вуглеводів, але з деякими обмеженнями щодо вживання жирів. З раціону необхідно виключити продукти, в яких містяться пурини, щавлева кислота, ефірні олії, холестерин і екстрактивні речовини. Забороняються до вживання продукти з жирами, які окислюються при смаженні.
Дозволяється до вживання хліб вчорашньої випічки з пшеничного борошна першого і другого сорту, а також житнього з сіяною і обдирного борошна. Допускаються печені пиріжки з м'ясом і рибою, сиром і яблуками. Забороняється свіжий хліб, вироби з листкового і здобного тіста, смажені пиріжки.
З м'яса можна вживати нежирні сорти без сухожиль: яловичину, свинину, молоду баранину і кролика. З птиці: індичку і курятину без шкіри. Рекомендуються плов з вареним м'ясом, варені сосиски і голубці. Забороняються: жирне м'ясо, нирки, мозок, печінка, качка, гусак, ковбаси, консерви і копченості.
Що стосується риби, допускаються її нежирні сорти в запеченому або вареному вигляді. Виключаються жирні сорти, риба в копченому, солоному і консервованому вигляді.
Серед супів перевага віддається молочним з макаронами, круп'яних на відварі з овочів, борщів без м'яса, борщ і фруктовим супам. Борошно і овочі для приготування супів сушать, а не смажать. Забороняються всі супи на основі риби, м'яса та грибів, зелені щі і окрошка.
З молочних продуктів допускаються: молоко, кефір, кисле, напівжирний і нежирний сир, сметана, негострий і нежирний сир, ацидофілін. Виключити слід жирне молоко, жирний сир, вершки, ряжанку, солоний і жирний сир. Яйця дозволяються у вигляді білкового омлету або некруто. Виключаються варені і смажені яйця.
Вживати овочі можна в сирому, тушкованому і вареному вигляді, включаючи гарніри і салати з них. Допускаються варену цибулю, квашена капуста і горохове пюре. Виключити слід щавель, часник, гриби, шпинат, редис, зелена цибуля і все мариновані овочі.
Що стосується фруктів, дозволено вживати всі ягоди і фрукти, а також сухофрукти, компоти, киселі і варення. З солодощів дозволяються муси, мармелад, желе, пастила, мед і цукерки без шоколаду. Забороняються шоколад, кремові вироби і морозиво.
З напоїв перевагу слід віддавати чаю, кави з молоком, соків з фруктів, овочів, відвару з шипшини. Виключаються чорна кава, какао і холодні напої.
Основні показання для призначення дієти «Стіл 5»: гострий і хронічний гепатит, гострий та хронічний холецистит, жовчнокам'яна хвороба, цироз печінки. Головна мета призначення даної дієти - введення повноцінного та безпечного для печінки харчування, націленого на відновлення функцій жовчних шляхів і печінки, поліпшення жовчовиділення.
Для дієти «Стіл номер 5» характерно нормальне споживання білків і вуглеводів, але з деякими обмеженнями щодо вживання жирів. З раціону необхідно виключити продукти, в яких містяться пурини, щавлева кислота, ефірні олії, холестерин і екстрактивні речовини. Забороняються до вживання продукти з жирами, які окислюються при смаженні.
Дозволяється до вживання хліб вчорашньої випічки з пшеничного борошна першого і другого сорту, а також житнього з сіяною і обдирного борошна. Допускаються печені пиріжки з м'ясом і рибою, сиром і яблуками. Забороняється свіжий хліб, вироби з листкового і здобного тіста, смажені пиріжки.
З м'яса можна вживати нежирні сорти без сухожиль: яловичину, свинину, молоду баранину і кролика. З птиці: індичку і курятину без шкіри. Рекомендуються плов з вареним м'ясом, варені сосиски і голубці. Забороняються: жирне м'ясо, нирки, мозок, печінка, качка, гусак, ковбаси, консерви і копченості.
Що стосується риби, допускаються її нежирні сорти в запеченому або вареному вигляді. Виключаються жирні сорти, риба в копченому, солоному і консервованому вигляді.
Серед супів перевага віддається молочним з макаронами, круп'яних на відварі з овочів, борщів без м'яса, борщ і фруктовим супам. Борошно і овочі для приготування супів сушать, а не смажать. Забороняються всі супи на основі риби, м'яса та грибів, зелені щі і окрошка.
З молочних продуктів допускаються: молоко, кефір, кисле, напівжирний і нежирний сир, сметана, негострий і нежирний сир, ацидофілін. Виключити слід жирне молоко, жирний сир, вершки, ряжанку, солоний і жирний сир. Яйця дозволяються у вигляді білкового омлету або некруто. Виключаються варені і смажені яйця.
Вживати овочі можна в сирому, тушкованому і вареному вигляді, включаючи гарніри і салати з них. Допускаються варену цибулю, квашена капуста і горохове пюре. Виключити слід щавель, часник, гриби, шпинат, редис, зелена цибуля і все мариновані овочі.
Що стосується фруктів, дозволено вживати всі ягоди і фрукти, а також сухофрукти, компоти, киселі і варення. З солодощів дозволяються муси, мармелад, желе, пастила, мед і цукерки без шоколаду. Забороняються шоколад, кремові вироби і морозиво.
З напоїв перевагу слід віддавати чаю, кави з молоком, соків з фруктів, овочів, відвару з шипшини. Виключаються чорна кава, какао і холодні напої.
No comments:
Post a Comment