Monday, April 13, 2015

Сорти і види рису

Рис становить основу харчування більшої частини населення планети. Він є джерелом білка, складних вуглеводів, вітамінів і мінералів. На його основі готують сотні страв: супи, гарніри, десерти, плов і каші. У природі існують сотні видів і тисячі сортів цього злаку. Кожен з них має свої достоїнства. Від правильного вибору різновиду рису залежать смак і поживна цінність приготованих страв.

У світі існують величезна кількість різних сортів рису. Щоб було простіше розібратися в цьому різноманітті, існує класифікація за такими ознаками:
- Довжина зерна;
- Способу обробки;
- Кольором.

У свою чергу, кожен вид включає безліч сортів. Один і той же сорт рису, оброблений різними способами, буде відрізнятися кольором, смаком і способом приготування.

Спочатку рисове зерно має однакову структуру для усіх сортів: під шаром коричнюватої оболонки знаходиться білосніжне зерно. Сама оболонка покрита жорсткою лушпинням. Це - необрушенного рисове зерно, яке в процесі обробки змінює зовнішній вигляд і смакові якості.

За типом зерна рис ділиться на 3 види: довгозерний, середньозерний і круглозернистий.

Довгозерний рис має тонке зернятко довгастої форми довжиною до 8 мм. Буває білим і коричневим. При варінні цей вид рису поглинає незначну кількість рідини, тому зерна не злипаються, що не розварюються і виходять розсипчастими. Використовується для приготування різних страв східної та європейської кухні. Вирощується в Австралії, Азії, Америці.

Середньозерний рис має більш широкі і короткі зерна, довжина яких не перевищує 6 мм. Вони менш прозорі і містять більше крохмалю, ніж длінозерний. Під час приготування цей вид рису вбирає багато рідини. У готовому вигляді виходить м'яким і трохи злипається.

Може бути як білим, так і коричневим. Підходить для приготування паельї, різотто, каш і супів. Середньозерний рис вирощують в Європі, Азії, Америці та Австралії.

Круглозерний рис має круглими короткими зернами довжиною до 5 мм. Вони майже непрозорі і містять велику кількість крохмалю. Під час варіння круглозерний рис поглинає багато води і сильно розварюється, набуваючи кремову консистенцію.

З нього готують пудинги, запіканки, каші і суші. З певного сорту круглозерні рису варять саке. Він росте в Україні, Росії, Китаї, Італії та Японії.

Залежно від способу обробки розрізняють коричневий нешліфований рис, білий шліфований і пропарений.

Коричневий рис виходить в результаті мінімальної обробки необрушенного зерна. У нього зберігається висівковий оболонка, яка надає рису коричневий відтінок і горіховий присмак. В основному він буває длінозерним і середньозерний. Готується нешліфований рис від 25 до 40 хв. і при цьому не розварюється. З недоліків варто відзначити невеликий термін зберігання.

Білий шліфований рис - найпоширеніший різновид злаку. Зерна такого рису гладкі, рівні і білосніжні. Він може мати різну форму і довжину. Готується протягом 10-15 хв.

Містить багато крохмалю, але недостатньо багатий мінералами і вітамінами. Це пояснюється тим, що при обробці видаляється вся поживна висівковий оболонка. Має доступну ціну і тривалий термін зберігання.

Пропарений рис виходить в результаті спеціальної обробки. Зберігає всі корисні властивості коричневого рису. Має золотистий відтінок, який зникає після приготування. Час приготування пропареного рису становить 20 хв. Він ніколи не злипається і зберігає свій смак при повторному підігріванні блюда.

За кольором рис буває білим, бежевим, жовтим, червоним, фіолетовим і чорним. Існують сорти рису, які користуються найбільшою популярністю. До них відносяться басматі і жасмин, які мають неповторний аромат. Це білі Довгозерний види, які не втрачають при варінні своєї форми і багаті корисними речовинами.

Арборіо - італійський сорт среднезерного виду білого кольору. При варінні він стає кремоподібним і добре підходить для приготування різотто і супів.

Червоний рис культивується у Франції. Має сильний горіховий аромат і присмак. Чорний тибетський рис має вишуканий смак і високий вміст білка. Рис девзіра - це середньоазіатський сорт, без якого неможливо приготувати справжній узбецький плов. Має рожевий відтінок, в процесі варіння трохи темніє і ніколи не злипається.

Тайський солодкий рис має властивість склеиваться. Підходить для приготування десертів і деяких азіатських страв.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини xn--80aaaah2bldcza7amo.xn--p1ai xn--28-jlch0bvgl.xn--p1ai xn--80a5adah.xn--p1ai xn--80ahdfkvhhdjlu5a.xn--p1ai xn--80aaehcdett5alvfjj.xn--p1ai xn--80ad4bgh.xn--p1ai xn--80adigqsgsh.xn--p1ai xn--80aawhqbfqik.xn--p1ai xn--b1aaddbce5cpgaxer3e.xn--p1ai xn--80auaijj.xn--p1ai