Звичне багатьом людям слово «калорія» походить від французького calorie. А воно бере свій початок від латинського calor, що в перекладі означає «тепло». Раніше широко вживалися терміни «мала» калорія і «велика» калорія. Перша - це аналог сучасної калорії, а друга - кілокалорії.
Уміння правильно розраховувати калорійність продуктів дуже корисно. Адже сучасне людство стурбоване здоровим харчуванням. А воно передбачає правильне складання свого раціону, де будуть враховані всі нюанси, в т.ч. і необхідне для підтримки нормальної життєдіяльності організму число калорій.
Калорії - це одиниця енергії, яку споживає організм для підтримки себе в працездатному стані. Доведено, що людині зовсім необов'язково є багато різної їжі, щоб наїдатися і відчувати себе комфортно. Як правило, у кожного є своя норма, дотримуючись якої, можна зберігати фігуру в одному і тому ж стані довгий час. У випадку, якщо є бажання схуднути, можна розрахувати необхідну кількість споживаних в день калорій, щоб отримати ідеальний вагу.
Вважати калорійність продуктів не так і складно. Для початку потрібно вивчити, що в 1 г білка міститься 4 ккал, в грамі вуглеводів теж 4, а в 1 г жиру - цілих 9 ккал. Калорійність продуктів зазвичай розраховується на 100 м Так і простіше, і зручніше, навіть незважаючи на те, що людина рідко з'їдає їжу строго по 100 г.
Наприклад, ви з'їли шматочок хліба вагою 20 г. Скільки в ньому ккал, можна розрахувати, спираючись на таблицю. Так, як правило, в 100 г чорного хліба 7,7 г білка, 2,4 г жиру і 53,4 г вуглеводів. Але це в 100 г, а потрібно розрахувати їх кількість в 20 г. Для цього розділіть 7,7 г білка на 100 і отримаєте кількість білка в 1 г шматочка хліба - це 0,077 г. Також чините і з жирами, і з вуглеводами. Далі залишається помножити отримані значення на 20 г, щоб отримати результат в одному шматочку хліба - 20 Х 0,077 = 1,54 м І вже після цього помножити данно езначеніе на кількість ккал в 1 г корисної речовини, тобто 1,54 Х 4 = 6,16 ккал. Також розраховуйте і інші величини для жирів і вуглеводів. Потім складіть отримані значення разом і ви отримаєте загальна кількість калорій для шматочка хліба вагою в 20 р
Якщо вам необхідно розрахувати кількість всіх з'їдених калорій, вважаєте їх для кожного спожитого вами продукту окремо, а потім складаєте між собою отримані результати.
Іноді складність викликає підрахунок калорій в готовм блюді, наприклад, супі. Для цього доведеться розкласти його на компоненти і підрахувати все дуже скрупульозно. Тут варто враховувати і той факт, що продукти, що пройшли обробку, можуть мати інший індекс калорійності. Тут на допомогу вам також прийде таблиця калорійності, де враховані різні види і стан продуктів. Щоб підрахувати енергетичну цінність супу, потрібно зважити загальну масу супу в каструльці, також доведеться зважувати і порцію, яку збираєтеся з'їсти. Ці маніпуляції допоможуть вам як зробити детальний розрахунок загальної маси, так і разового прийому їжі, що дозволить у майбутньому з легкістю визначати необхідну вам кількість їжі і варіювати як у бік зменшення, так і у бік збільшення.
Підраховуючи калорії, не забувайте, що є ряд нюансів, здатних спотворити результат і дати вам неправильні значення. Тому намагайтеся завжди дотримуватися наступних правил. Кладіть зважувати продукти на середину чаші ваг, адже скраю вони дадуть перекіс, і в ине отримаєте точних цифр. Крім того, не намагайтеся зважувати занадто легкі предмети - ваги можуть показувати неточний результат. Фахівці рекомендують: якщо вам потрібно зважити продукт вагою близько 20-30 г, попередньо покладіть на ваги предмет вагою 200 г або кілограм, а потім обнуліть вагу. Після можете класти на чашу свій легкий продукт. Рідкі продукти, наприклад, масло, можна зважувати навпаки. Поставте на ваги пляшку з маслом і зважте. Потім відлийте необхідну кількість масла і знову поставте пляшку на ваги. Таким же чином рекомендують зважувати і сметану.
Уміння правильно розраховувати калорійність продуктів дуже корисно. Адже сучасне людство стурбоване здоровим харчуванням. А воно передбачає правильне складання свого раціону, де будуть враховані всі нюанси, в т.ч. і необхідне для підтримки нормальної життєдіяльності організму число калорій.
Калорії - це одиниця енергії, яку споживає організм для підтримки себе в працездатному стані. Доведено, що людині зовсім необов'язково є багато різної їжі, щоб наїдатися і відчувати себе комфортно. Як правило, у кожного є своя норма, дотримуючись якої, можна зберігати фігуру в одному і тому ж стані довгий час. У випадку, якщо є бажання схуднути, можна розрахувати необхідну кількість споживаних в день калорій, щоб отримати ідеальний вагу.
Вважати калорійність продуктів не так і складно. Для початку потрібно вивчити, що в 1 г білка міститься 4 ккал, в грамі вуглеводів теж 4, а в 1 г жиру - цілих 9 ккал. Калорійність продуктів зазвичай розраховується на 100 м Так і простіше, і зручніше, навіть незважаючи на те, що людина рідко з'їдає їжу строго по 100 г.
Наприклад, ви з'їли шматочок хліба вагою 20 г. Скільки в ньому ккал, можна розрахувати, спираючись на таблицю. Так, як правило, в 100 г чорного хліба 7,7 г білка, 2,4 г жиру і 53,4 г вуглеводів. Але це в 100 г, а потрібно розрахувати їх кількість в 20 г. Для цього розділіть 7,7 г білка на 100 і отримаєте кількість білка в 1 г шматочка хліба - це 0,077 г. Також чините і з жирами, і з вуглеводами. Далі залишається помножити отримані значення на 20 г, щоб отримати результат в одному шматочку хліба - 20 Х 0,077 = 1,54 м І вже після цього помножити данно езначеніе на кількість ккал в 1 г корисної речовини, тобто 1,54 Х 4 = 6,16 ккал. Також розраховуйте і інші величини для жирів і вуглеводів. Потім складіть отримані значення разом і ви отримаєте загальна кількість калорій для шматочка хліба вагою в 20 р
Якщо вам необхідно розрахувати кількість всіх з'їдених калорій, вважаєте їх для кожного спожитого вами продукту окремо, а потім складаєте між собою отримані результати.
Іноді складність викликає підрахунок калорій в готовм блюді, наприклад, супі. Для цього доведеться розкласти його на компоненти і підрахувати все дуже скрупульозно. Тут варто враховувати і той факт, що продукти, що пройшли обробку, можуть мати інший індекс калорійності. Тут на допомогу вам також прийде таблиця калорійності, де враховані різні види і стан продуктів. Щоб підрахувати енергетичну цінність супу, потрібно зважити загальну масу супу в каструльці, також доведеться зважувати і порцію, яку збираєтеся з'їсти. Ці маніпуляції допоможуть вам як зробити детальний розрахунок загальної маси, так і разового прийому їжі, що дозволить у майбутньому з легкістю визначати необхідну вам кількість їжі і варіювати як у бік зменшення, так і у бік збільшення.
Підраховуючи калорії, не забувайте, що є ряд нюансів, здатних спотворити результат і дати вам неправильні значення. Тому намагайтеся завжди дотримуватися наступних правил. Кладіть зважувати продукти на середину чаші ваг, адже скраю вони дадуть перекіс, і в ине отримаєте точних цифр. Крім того, не намагайтеся зважувати занадто легкі предмети - ваги можуть показувати неточний результат. Фахівці рекомендують: якщо вам потрібно зважити продукт вагою близько 20-30 г, попередньо покладіть на ваги предмет вагою 200 г або кілограм, а потім обнуліть вагу. Після можете класти на чашу свій легкий продукт. Рідкі продукти, наприклад, масло, можна зважувати навпаки. Поставте на ваги пляшку з маслом і зважте. Потім відлийте необхідну кількість масла і знову поставте пляшку на ваги. Таким же чином рекомендують зважувати і сметану.
No comments:
Post a Comment